Generation PENSION

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2011-02-07

26 597 unga kan inte jobba – riskerar ett liv i fattigdom

Sex av hundra. Minst en i varje skolklass.

Så många unga svenskar blir förtidspensionärer innan de har fyllt 30.

De har olika bakgrund – men riskerar alla ett liv i fattigdom.

Alliansen anklagade före valet 2006 Socialdemokraterna för att dölja arbetslösheten i sjukskrivningar och lovade att minska antalet unga förtidspensionärer.

Resultatet är ett fiasko. Under alliansens tid vid makten har de unga förtidspensionärerna ökat med 37 procent – de är i dag över 26 000 personer mellan 19 och 30 år. För närvarande strömmar 6 000 nya fall till varje år. Det motsvarar sex procent av varje årskull.

”Har ingenstans att gå”

Många har funktionshinder som asperger och adhd. Andra har sjukdomar eller är skadade för livet efter olyckor.

Egentligen skrotades förtidspension för unga år 2003. I dag kallas det aktivitetsersättning, en markering för att visa att det inte handlar om livslång försörjning. Men förändringarna bortom namnbytet är få.

– Väldigt många har ingenstans att gå. De sitter bara hemma, säger Anki Sandberg, ordförande för Attention, en förening för personer med adhd, asperger och andra funktionshinder.

Tufft överallt

Hon ser två förklaringar till ökningen:

Föräldrar accepterar inte längre att försörja sina vuxna barn.

Kraven på arbetsmarknaden har ökat.

– Förr kunde en person med funktionshinder kanske få jobb på Posten eller något vaktmästeri. I dag är det tufft överallt.

”Ingen drömmer om det”

Den som har fyllt trettio år får det betydligt svårare att få ersättning från Försäkringskassan. Då tvingas många leva på socialbidrag. Stig Orustfjord, överdirektör på Försäkringskassan, varnar för att aktivitetsersättningen kan bli en inkörsporten till ett helt liv i passivitet.

– De blir morgondagens fattigpensionärer. Det är ett stort mänskligt problem. Ingen drömmer om att bli förtidspensionär, säger han.

Stig Orustfjord tror att flera tusen unga förtidspensionärer borde kunna hitta ut i arbetslivet, något som dock kräver bättre samarbete mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och resten av samhället.

– Många i den här gruppen är oerhört motiverade och skulle platsa väl.

Offentlig sektor borde gå före och få fram bra anpassade jobb.

Följ ämnen i artikeln