Flygplan nödlandade – piloten skadad

Publicerad 2011-08-28

"Flygplan har tappat motorn" löd nödropet till larmcentralen i Örebro.

Det var strax efter 18 på söndagen som haverilarmet kom in.

Fyra fallskärmshoppare lyckades hoppa ur planet – medan piloten som tvingades nödlanda skadades, enligt räddningstjänsten.

Nödlarmet till räddningstjänst och polis i Örebro län kom in 18.08 på söndagen Räddningstjänsten var snabbt ute på olycksplatsen:

– Ett mindre enmotorigt propellerplan har nödlandat mellan Kumla och Hallsberg. Det ska vara en person skadad men vi vet ännu inte omfattningen. Initialt såg det inte så farligt ut, säger Magnus Djursvik vid Nerikes brandkår.

"Planet slår runt"

Enligt polisen fick planet problem med motorn på tusen meters höjd. Fyra fallskärmshoppare tvingades i hast lämna det dalande planet. Piloten skickade ut nödropet och bestämde sig för att försöka landa planet på en åker.

– Planet slår runt på åkern och piloten är omtöcknad, förklarade vakthavande befäl Lotta Lindblad vid Örebro läns polis efteråt.

Fallskärmshoppare nödlandade på väg

Räddningsinsatsen fokuserades på att nå fram till den skadade piloten och planet. Lotta Lindblad hade vid 18.40-tiden endast knapphändiga uppgifter om tillståndet för fallskärmshopparna som hamnade långt från det planerade målet.

– De landade på avfarten på E20 mot Kumla. Vi har inte så mycket uppgifter om dem för vi har koncentrerat oss på piloten.