Det är pinsamt och obegripligt

Papandreou var sammanbiten efter mötet.

ATEN. Grekland står och blickar ner i avgrunden. Klockan tickar obevekligt ner mot konkurs.

Men politikerna fortsätter maktspelet och käbblet.

Det är pinsamt och obegripligt att landet inte redan fått till en samlingsregering.

När premiärminister Papandreou kom tillbaka från sitt möte med presidenten såg han sammanbiten ut. Utan några klarar besked om hur Grekland ska styras framöver.

Han vill bilda en bred koalitionsregering för att få ett brett stöd för EU:s räddningspaket. Men det stora konservativa partiet Ny Demokrati säger nej trots att de har störst ansvar för den lånekarusell som satte landet i knipa. För att gå med på att rösta ja till räddningspaketet kräver de nyval.

Papandreou är beredd att avgå men bara om han får garantier för att Ny Demokrati verkligen röstar för räddningspaketet.

Så medan landet snabbt går mot ekonomisk katastrof så spelar politikerna ett taktiskt maktspel.

Påminner om USA

Det är som att lämna en svårt blödande man liggande på vägen medan man bråkar om vems tryckförband man ska använda.

Hur ska omvärlden tolka denna brist på ansvar?

Det rimliga hade varit att Grekland för länge sedan, när vidden av problemen stod klara, hade bildat en samlingsregering för att driva igenom sparpaketet. Och först därefter börjat ägna sig åt vem som ska sno åt sig makten den här gången.

I brist på ansvar och statsmannamässighet påminner Greklands politiker i dag väldigt mycket om USA. Där motsätter sig republikanerna allt som president Obama föreslår därför att deras enda mål är att hindra honom från att få sitta fyra år till i Vita huset.

Då får det gärna gå ut över vanliga amerikaner och världsekonomin som det gjorde i början av augusti när republikanerna in i det längsta vägrade gå med på att höja USA:s skuldtak. Bara Obama får skulden för allt.

På väg till Bryssel för att vädja

Ny Demokratis populistiske partiledare Antonis Samaras är nästan snäppet värre. I över ett år har han motsatt sig så gott som alla besparingsåtgärder bara för att på så sätt försöka sätta krokben för Papandreou. Inför hotet från EU att kasta ut Grekland ur euron om de inte omgående godkänner räddningspaketet så har han plötsligt ändrat sig men bara om han får någonting för det.

Pasok och Ny Demokrati är överens om att räddningspaketet måste antas men låter partitaktiken stå i vägen.

Mitt i allt detta vill Grekland ha den utbetalning av nödlån på närmare 80 miljarder kronor som EU godkänt men som frös inne när Papandreou annonserade en folkomröstning. Skälet är att den grekiska statskassan är tom den 15 december om det inte kommer in nya pengar. Då kan varken statliga löner eller pensioner betalas ut.

Finansminister Evangelos Venizelos är på väg till Bryssel för att vädja.

Han ska nog inte räkna med att Merkel och Sarkozy öppnar plånboken utan vidare.