Så avslöjar du bluffen

Publicerad 2012-06-21

Här är de 6 vanligaste fusken – och så farlig blir din middag

FIXAR BIFFEN  Att välja rätt kött är en konst. Efter Aftonbladets avslöjande om butikernas fusk delar styckaren och kocken Kenneth Bergman med sig av sina tips. Ett av dem: skippa filén och ta en bra bit marmorerad biff i stället.

Aftonbladet har i två dagar granskat ­snusket  i svenska matbutiker.

 Anställda på matjättar som Coop, Ica, ­Citygross och Hemköp berättar nu att kött­fusket är utbrett – och pågår varje dag.

 Här avslöjar de sex vanliga metoder som ­används för att förlänga bäst före-datumet.

 Mats Lindblad, mikrobiolog på Livs­medels­verket, kommenterar hälsoriskerna.

Mats Lindblad.

1. Oftast töms köttdiskarna två eller tre dagar i veckan. Då river personalen av plastfilmen, packar om och sätter på nya etiketter med nya datummärkningar. Det uppger samtliga personer Aftonbladet har pratat med att de har upplevt – oavsett vilken matvarukedja de är, eller har varit, anställda av.

– Ica är absolut inte ensamma om detta, det sker överallt, säger en erfaren styckare som arbetat på flera dagligvarukedjor.

Mats Lindblad:

– Det hänger mycket på vid vilken temperatur färsen förvaras. Vid fyra grader, vilket är rekommenderat när det gäller köttfärs, handlar det mest om en kvalitetsförsämring. En av de vanligaste bakteriefamiljerna som bildas kallas pseudomonas, men den är inte ­hälsofarlig utan gör endast att färsen luktar och smakar illa.
 

2.  Köttfärs som blivit brun i färgen mals om för att åter bli rödare. Därefter får färsen ett nytt hållbarhetsdatum.

– Det gjordes rutinmässigt på direkt order av butikschefen i affären där jag arbetade, säger en före detta anställd på Ica.

Mats Lindblad:

– Det är egentligen samma sak som punkt ett, förutsatt att köttkvarnen blivit rengjord på ett riktigt sätt.
 

3. Kött i bitar som har gått ut, till exempel grytbitar av nöt, mals ner till köttfärs.

– Det sker varje vecka och på alla de stora kedjorna, i alla fall de jag har arbetat på, säger en källa som arbetat som styckare på Coop, Citygross och Ica.

Mats Lindblad:

– Samma som föregående punkter fast det föreligger en lite större risk att farliga bakterier bildas eftersom förvaringstemperaturen för hela köttbitar är åtta grader. Det finns därför en förhöjd risk för salmonella och ehec-bakterier, vilket är mycket hälsofarligt.
 

4. Finare kött som är packat i hela bitar, till exempel ryggbiff, skivas till biffar och packas om med ytterligare några dagars hållbarhetsdatum.

– Så länge köttet ser okej ut och inte luktar, så görs detta varje vecka, säger en person som arbetat på bland annat Citygross.

Mats Lindblad:

– Här är temperaturen åtta grader hela vägen vilket medger en viss tillväxt av farliga bakterier. Fast risken ökar inte väldigt mycket.
 

5. I sommartider penslar man karré och kotletter som gått ut och lägger köttet i kryddbackar. Sedan ställer man tillbaka det i disken igen, med längre hållbarhetstid. Förekommer på alla stora kedjor, enligt Aftonbladets källor.

– Så fort köttet blev grått och såg fulare ut så penslade vi med marinad och sålde bitarna, oftast till och med dyrare än vad de hade kostat från början, säger en före detta butiksanställd.

– Med all marinad och alla kryddor är det omöjligt att känna hur köttet luktar. Jag köper aldrig färdigmarinerat efter att jag jobbat i charken, säger en annan källa.

Mats Lindblad:

– Samma som föregående punkt, skillnaden är att det blir betydligt svårare att upptäcka för konsumenten på grund av att man inte kan lukta sig till kvalitetsförsämringar.
 

6. Korv och ost som ­ligger framme i delikatessdiskar ”putsas”, man skär bort missfärgade delar och säljer den återstående varan. Detta ­leder i många fall till att ­maten blir gammal fort.

– Det gjorde vi varje vecka när jag arbetade i delikatessdisken, säger en före detta anställd på Hemköp.

Mats Lindblad:

– I många korvar är det svårt för bakterier att växa till, exempelvis salami, ­eftersom den är mjölksyrad. I ost sprider sig inte mögel så långt. Fast produkterna håller kortare tid i konsumentens kylskåp.