Folksams hot mot oljejätten

Publicerad 2012-05-08

Kan sälja sina aktier efter Aftonbladets granskning

”DE MÅSTE TA STÄLLNING”  Carina Lundberg Markow är beredd att ta i med hårdhandskarna om Lundin Petroleum fortsätter att sätta sig på tvären inför en oberoende granskning. ”Det borde ligga i deras intresse att det blir av”, säger hon.

Efter Aftonbladets granskning uppmanar Lundin ­Petroleum ägarna att ­antingen sälja sina aktier eller sluta kräva en utredning av bolagets verksamhet i Sudan.

– Det kan vara så att vi avinvesterar. Gör vi det har vi gett upp, säger ­Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam.

Tidigare i år gick flera av Lundin Petroleums stora aktieägare ut och krävde en oberoende granskning av bolagets etiska ansvars­tagande i Sudan.

Först ut var Folksam – tack vare Aftonbladets ­reportageserie om Lundins inblandning i Sudans inbördeskrig.

– Den satte nytt ­fokus som gjorde att allmänhetens förtroende började vackla, säger Carina Lundberg Markow, ägar­ansvarig på Folksam.

”Borde vara enkelt”

Lundin Petroleum har dock inga planer på att tillåta en sådan granskning. I stället gick vd:n Ashley Heppenstall i förra veckan ut i Dagens Industri och uppmanade de ägare som inte litar på Lundin att sälja sina aktier.

– Eftersom Lundin säger att bolaget är helt oskyldigt borde det vara enkelt att ­verifiera detta, säger Carina Lundberg Markow.

På torsdag håller Lundin Petroleum bolagsstämma på Grand Hotel i Stockholm. Då kommer Folksam återigen framföra kravet på en utredning.

– Jag utesluter inte ­gemensamma aktieägar­aktiviteter, och att vi alltså blir kvar ett tag till. Men det kan också vara så att vi avinvesterar. Det är inte ofta vi gör det, gör vi det har vi gett upp, säger Carina Lundberg Markow.

– Om två veckor har vi ett möte då vi fattar beslut i frågan.

Samtal om Norge

Enligt Carina Lundberg Markow för Folksam även samtal med den norska olje­fonden och norska kommunernas fond, KLP, med anledning av Lundins stora fyndighet i Norge.

– Förr eller senare måste de också ta ställning till den här problematiken. Det borde ligga i deras intresse att det blir en oberoende utredning.

Hon säger att Folksams kunder är intresserade av etik och förväntar sig att ­företaget ska engagera sig i frågan.

– Lundin Petroleum har varit mindre ­intresserat. Att tala med dem har ­varit som att tala med en vägg, säger Carina Lundberg Markow.

Läs Aftonbladets reportage från Sudan:

KRISEN I LUNDIN PETROLEUM – DAG FÖR DAG

9 mars

Aftonbladets granskning börjar. Vittnen avslöjar detaljer om det blodiga inbördeskriget i Sudan. Folkupproret mot oljejättarna startade på grund av att alla intäkter gick till regeringen i norr. Bara under Lundins tid dog 12 000 människor och 160 000 fördrevs.

10 mars

Aftonbladet berättar his­torien om Adolf H Lundin, som skapade det svenska oljeimperiet med en kontroversiell affärsidé: att utvinna olja i diktaturer och krigshärdar där inget annat bolag vågade verka.

11 mars

Lundin påstår att bolaget genomfört flera hjälpinsatser i Sydsudan – där de tjänat hundratals miljoner på oljan. Befolkningen hävdar att de inte fått någonting alls, inte ens medicin eller utrustning. Inga av Lundins projekt finns kvar.

20 mars

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin bemöter påståenden i en artikel på DN Debatt, där bröderna Ian och Lukas Lundin trots gott om utrymme ­inte ger många svar på de frågor Aftonbladets artikel­serie reste.

21 mars

Efter Aftonbladets granskning kräver flera storägare – bland andra Folksam och AMF:s, SEB:s och Swedbanks fond Robur – en oberoende utredning av Lundins verksamhet i Sudan.

Slutet av april

På sin engelska hemsida uppmanar Lundin Petroleum aktieägarna att rösta emot förslaget om en granskning av bolagets verksamhet i Sudan. Ett argument är att verksamheten redan utreds av internationell åklagare. Ett annat att bolaget redan är öppet och transparent.

3 maj

I en artikel I Dagens Industri uppmanar Lundin Petroleums vd Ashley Heppenstall de ägare som inte ­litar på bolaget att sälja sina aktier.