Kebabpizzan regerar på nyårsdagen

Uppdaterad 2012-01-01 | Publicerad 2011-12-31

Då äter vi som mest pizza

Årets viktigaste pizzadag närmar sig.

Pizzabagare runt om i landet laddar just nu för fullt för att klara av morgondagens fettstorm.

– Jag har hämtat extra kebab och kallat in extra personal, säger pizzabagaren Yalcin Öztek.

Aftonbladets reporter Olof Svensson hugger in.

I morgon glömmer vi alla dieter och nyttighetstrender och går man ur huse för att sätta i oss ost och fett. Eller tar vi bakfulla upp telefonen, beställer hämtpizza och avnjuter söndagsmiddagen i tv-soffan framför backhoppningen i Garmisch Partenkirchen.

Nyårsdagen äter svenskarna nämligen mer pizza än någon annan dag på året. Jämfört med en vanlig lördag fördubblas försäljningen av pizzor.

"Vill ha mycket fett så de klarar av dagen"

På Stockholms pizza råder lugnet före stormen.

– Mellan klockan 15 och 16 i morgon börjar det på allvar. Nu håller vi på och förbereder. Alla ingredienser på menyn dubblas, säger Yalcin Öztek.

Storsäljaren är kebabpizza och i morgon väntas den gå extra bra.

– Kunderna vill ha mycket fett så de klarar av dagen, säger Yalcin Öztek.

Kebabpizzan fortfarande ohotad

Kebabpizzan är den i särklass populäraste pizzan i Sverige. Enligt färsk statistik från onlinepizza stod den för ungefär en femtedel av försäljningen 2011.

– Men vi har kunnat se några lokala förändringar under året. I Norrland har vesuvio blivit den populäraste. Jag har ingen teori om vad detta beror på, säger Don Castillo, operativ chef på onlinepizza som har tagit fram statistiken.

Topp tio-listan toppas av "egen variant", som kan vara allt från en bortplockad ingrediens från en standardpizza till någon som tagit ut svängarna rejält.

– Men det får inte vara en modifiering som leder till en annan sort som finns i menyn, betonar Don Castillo.

Kärlek och omsorg

Yalcin Öztek satsar däremot på säkra kort – kärlek och omsorg är nyckeln till den perfekta pizzan, menar han. I morgon tippar han på att göra 400 pizzor, en bra vanlig dag ligger försäljningen på mellan 150 och 250.

– Just nu känner jag att jag inte ens vill vakna i morgon, fast det är klart det är den bästa pizzadagen på hela året och jag älskar mitt yrke.