Menni berörd av bilder på Taimour

Uppdaterad 2019-10-01 | Publicerad 2012-05-03

Aftonbladet har fått specialtillstånd att låta en rättstecknare avbilda den misstänkte mannen.

GLASGOW. Självmordsbombarens änka kommer kallas som vittne.

Den skotska domstolens presstaleskvinna bekräftar idag att Mona Thwany kommer kallas som vittne i rättegången mot hans misstänkta medhjälpare.

– Men det blir inte förrän om några veckor, skriver Elizabeth Cutting i ett mejl.

Rättegången fortsätter nu efter lunchpausen.

Strax före klockan nio brittisk tid anlände Nasserdine Menni till domstolen i Glasgow i fångtransport eskorterad av två polisbilar och poliser beväpnade med automatvapen.

I rätten vaktas han av tre poliser med skyddsvästar. Han framträder i samma svarta kostym och vita skjorta som han burit både måndag och onsdag. Menni lyssnar uppmärksamt till sin tolk när åklagaren argumenterar mot försvarets invändningar mot användandet av visst bevismaterial som svenska myndigheter tagit fram.

Får inte rapportera

Enligt skotsk lag får pressen inte rapportera om något som sägs i rättssalen när juryn inte är närvarande och därför avstår Aftonbladet från att gå in på detaljer i argumenteringen.

Juryn har ännu inte fått komma tillbaka in i rätten för att höra fortsättningen på den svenska kriminalteknikern Roger Skoglunds vittnesmål, men nu bekräftar domstolens presstaleskvinna Elizabeth Cutting att den svenska självmordsbombarens änka, Mona Thwany, kommer att kallas som vittne.

– Hennes vittnesmål kommer inte att höras förrän om ett par veckor, skriver hon i ett mejl.

Fått se bilder

Thwany har flera gånger förhörts av polis och vid minst ett av tillfällena har hon fått se bilder på föremål som kan komma att ha en framträdande del i bevisningen mot Nasserdine Menni.

Menni är åtalad för att ha hjälpt den svenska självmordsbombaren Taimour Abdulwahab att planera och iscensätta terrordådet i Stockholm i december 2010.

I går vittnade den svenska polismannen Karl Viktor Andersson om vad han såg när han först kom till Bryggargatan där Abdulwahab sprängt sig själv i luften.

– Vi kom runt hörnet och såg en kropp med inälvorna utanför kroppen, berättade han och sa också att han såg hur Abdulwahab fortfarande såg ut att vara vid liv.

– Jag såg utandningsluften i kylan.

Efter lunchpausen

Juryn har släppts in i rättssalen igen och domaren Lord Matthews vänder sig till juryn och ber om ursäkt för dröjsmålet. Även det svenska vittnet, kriminalteknikern Roger Skoglund har släppts in i vittnesbåset.

Åklagarens utfrågning fortsätter med att han ber vittnet att titta på fotografier från den kriminaltekniska rapporten.

Kan du återigen bekräfta vilken tid du påbörjade undersökningen?

– Klockan 22:08.

De första två bilderna är tagna i korsningen Drottninggatan–Bryggargatan och Roger Skoglund får etablera var de olika brottsplatserna på Bryggargatan och Olof Pales gata ligger i förhållande till varandra.

Frågorna tycks bygga på att få uppgifterna från förhöret med det första vittnet undergårdagen bekräftade. I går vittnade den svenska polis som var först på plats efter att bomben smällt.

Roger Skoglund får sedan beskriva ytterligare en bild där man ser Taimours kropp ligga på den delvis snöiga marken.

– På marken ligger en man täckt med en ambulansfilt Man ser också ytterligare en filt framför honom. Det är ett plastskynke som man har i polisbilar, som någon har lagt där. Där finns också räddningsmaterial i förgrunden.

Det syns ett rött föremål på bilden också? Vad är det?

– En defribillator, en hjärtstartare.

Efter det visar åklagaren en närmare bild av kroppen.

Roger Skoglund får beskriva hur Taimours kropp är placerad, att han ligger på rygg, med benen brett i sär och med händerna bakom huvudet. Kroppen pekar ner mot Bryggargatan och den del som är den norra delen av gatan.

Åklagaren ber Roger Skoglund läsa upp den rapport han skrev efter att han varit ute på Bryggargatan.

– Mannen gav ett intryck av att ha ett utländskt utseende. Den klädsel som vid tillfället kunde iakttas var att mannen bar en svartvit själ runt halsen. På överkroppen satt en svart större täckjacka som var kraftigt söndertrasad. Mannen bar ett par mörka byxor. På fötterna satt ett par mörka strumpor och ett par svarta grövre knytskor. De skador som kunde iakttas på kroppen vid detta tillfälle var att mannens vänstra hand och fingrar var kraftigt skadade.

Detaljer läses upp

I skotsk rätt får juryn bara ta ställning till saker som sägs i rätten. Därför måste detaljer ur den svenska rapporten läsas upp.

– När ambulansfilten lyftes syntes en större sårskada i i bukregionen. Skadan var i formen av en större köttskada där delar av mannens inälvor låg frilagda. Man kunde också se att höger hand och fingrar också var svårt skadade. På höger handens fingrar satt en ring i vit metall med uttag för en sten, stenen saknades.

Ett annat foto visas och Skoglund läser från sin rapport:

– Ett läderskärp som mannen troligen haft i byxorna låg delvis under mannens sätesregion. under byxorna bar mannen ett par långkalsonger. på överkroppen syntes att mannen bar ett flertal vita tröjor. Tröjorna visade skador på de ställen där mannens skador fanns.

- När ambulansfilten lyftes syntes en större sårskada i i bukregionen. Skadan var i formen av en större köttskada där delar av mannens inälvor låg frilagda. Man kunde också se att höger hand och fingrar också var svårt skadade. På höger handens fingrar satt en ring i vit metall med uttag för en sten, stenen saknades.

Rätten får se en närbild på Taimours kropp där hans ansikte syns tydligt.

- Utanpå det översta plagget satt en svart rem. Remmen satt på den övre delen av mannens brötregion och gav intrycket att fortsätta till kroppens baksida. Remmens kardborrlåsning satt på framsidan av kroppen.

Menni skakar på huvudet när han ser bilden, han ser ut att vara illa berörd men viker inte bort blicken från bilden.

Vittnet fortsätter:

– Från kroppens sidor stack elsladdar ut på båda sidor. - Runt mannens hals fanns en väskrem. I väskremmens ändar fanns små metallhakar där det fanns rester av svart tejp.

Åklagaren ber Skoglund att specificera var på bilden man ser elsladdarna.

Var du personligen inblandad i att ta hand om några föremål när du var på plats på Bryggargatan?

- Nej, bara ett id-kort.
- Jag visste att en ryggsäck hade tagits bort också. Bombgruppen hade gjort det.

Såg du det själv?

- Nej.

Utfrågningen bryts – igen

Här bryts utfrågningen igen. Försvaret anser att det är hörsägen och vill inte att vittnet ska få uttala sig om en eventuell ryggsäck. Därför får juryn lämna rättssalen medan åklagaren argumenterar för varför han ska få fortsätta utfrågningen.

Enligt skotsk lag är pressen förbjuden att rapportera om vad som sägs i rättssalen när juryn inte är närvarande.

Efter en längre diskussion kring hur man kan tillämpa svenska polisrapporter som möjligen innehåller uppgifter från flera olika håll och inte bara den polis som skrivit rapporten släpps vittnet, kriminalteknikern Roger Skoglund in igen. Domaren vill höra delar av vittnesmålet utan juryn närvarande för att kunna avgöra om det kan inkluderas eller inte.

Eftersom juryn inte är närvarande får vi fortfarande inte rapportera om vad som sägs och det påpekas strikt att vi i svensk press inte får rapportera vad som faktiskt sägs. Det vore domstolstrots och kan ledas till att man grips.

Juryn släpps in i rättssalen igen. Domaren ger dem beskedet att de inte behöver komma tillbaka förrän på tisdag nästa vecka. Anledningen till detta är att man kommer använda fredagen till att fortsätta gå igenom vittnesmål inför domaren för att avgöra om dessa kan användas också inför juryn.

Måndagen är en allmän helgdag i Storbritannien därför kommer juryn kallas åter först på tisdag nästa vecka.

Följ ämnen i artikeln