Barn avrättade av Assads dödspatrull

Publicerad 2012-07-22

Rökmoln över staden Homs efter en regeringsstyrd bombattack.

En hel familj och flera barn ska ha avrättats av Assads dödspatrull i Syriens huvudstad Damaskus.

Samtidigt varnar en avhoppad general för att regimen kommer att börja använda kemiska vapen.

– De förbereder ett blodbad, säger han enligt Sky News.

Demonstranter mot Bashar al-Assads regim vid en begravning för en man som dödats av regeringsstyrkot utanför Damaskus.

Regelrätta strider pågår nu på gatorna i Syriens folktätaste stad, Aleppo i norr. Rebellerna har under veckan närmat sig staden som länge har betraktats som den mest Assad-lojala delen av landet. Under lördagen tog de sig in i de centrala delarna där de möttes av tungt motstånd.

– Det kom kraftiga explosioner och skjutandet pågick i flera timmar. Upproret har till slut nått Aleppo, säger aktivisten Mohammad Saeed till AP.

Enligt uppgifter från aktivister har 7 000 människor flytt från staden, rapporterar Sky News.

En hel familj avrättad

Samtidigt fortsätter blodbadet i huvudstaden Damaskus. Militärhelikoptrar och stridsvagnar har beskjutit rebeller i jakten på de som tros ligga bakom bombdådet mot president Bashar al-Assads närmaste krets i onsdags. Under fredagen ska Assads dödspatruller ha avrättat 100 personer, många av dem barn. I går avrättade patrullerna en hel familj i statsdelen Qabbon, enligt Syria News Network som fortlöpande samlar information från korrespondenter inne i och utanför landet.

"De vill bränna upp landet"

Enligt den avhoppade generalen Mustafa Sheikh kommer regimen att börja använda kemiska vapen för att "förbereda ett blodbad". Sheikh flydde från armen i januari och säger att regimen nu flyttar förråden med kemiska vapen till nya platser.

– De vill bränna upp landet. Regimen kan inte falla utan att förbereda ett blodbad, säger han enligt Sky News.

Regimen förnekar däremot alla planer på att använda kemiska vapen.

Minst 90 människor dödades under lördagen, och 233 personer, däribland 153 civila, dödades i strider i fredags, enligt Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet, uppger TT.