Justitieminister Beatrice Ask chattade med läsarna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-07

Intresset var stort för lagstiftningen kring sexualförbrytare

Justitieminister Beatrice Ask svarade på läsarnas frågor om lagstiftningen kring sexualförbrytare.

Här kan du läsa hela chatten – ord för ord.

Moderator säger: Välkomna till Aftonbladets chatt med justitieminister Beatrice Ask. Nu drar vi igång!

Beatrice Ask säger: Hej! Nu är jag på plats.

Tvåbarnsfar_78 säger: Jag är tvåbarnsfar och anser att det är ett stort brott att misstänkliggöra en före detta brottsling i "förebyggande syfte", oavsett om personen har begått sexbrott eller ekonomiska brott. Är det verkligen då rätt att eventuellt offentliggöra namn på sexualförbrytare? Bryter detta inte mot vår grundlag? har inte alla rätt att "sitta av sitt straff"?

Beatrice Ask säger: Hej, När det gäller frågan om man får eller inte får avslöja personers namn så är det upp till media att avgöra. Men jag delar uppfattningen att den som avtjänat sitt straff ska vara en fri medborgare. Jag vill inte ha den typ av "stämpling" av tidigare dömda som finns i vissa länder.

Pocahontas säger: Anser du att den vård som i dag erbjuds för sexförbrytare fyller sin funktion? Om inte, hur kan den förbättras?

Beatrice Ask säger: De som erbjuds vård får ofta sådan av god kvalitet. Tyvärr är det brist på bra behandlingsprogram och "platser". Regeringen ökar dock insatserna för ändamålet.

Johan säger: Hej Beatrice Ask, anseer du att något annat land har en föredömlig kriminalvård när det gäller sexbrottslingar och i så fall vilket?

Beatrice Ask säger: Inte vad jag känner till, men jag vet att Österrike forskat en del på området och har haft anledning att fundera över hur den ska utformas/förbättras. Har talat med min kollega en del om detta.

Lukas säger: Registerar socialen gamla sexualförbrytare som har avtjänat sitt straff och återkommer till samhället? Vart dem bor och att kommunen varnas?

Beatrice Ask säger: Nej. Det vore olagligt idag.

ubbe säger: Vad säger du om systemet som vissa stater i USA har: Annan färg på registreringsplåten på bilen och upplysning till alla grannar att här bor en sexförbrytare.

Beatrice Ask säger: Den typen av åtgärder riskerar att få smittoeffekter. Vad blir nästa steg? Vilka brott kommer därnäst?

Anna säger: Jag tycker straffen är alldeles för milda för sexualbrottslingar i alla kategorier, finns det några planer på att skärpa straffen? Och en fråga till: Varför tror du att antalet dömda för våldtäkt har minskat sedan våldtäktslagen kom? Och när ska det bli absolut förbjudet att förhöra offret om sexualvanor, klädsel och annat?

Beatrice Ask säger: Det var flera frågor. 1, Just nu utvärderas sexualbrottslagstiftningen. Regeringen kommer kommer att skärpa straffen för grova våldsbrott. Vad utredningen kommer att föreslå om sexualbrott återstår att se. 2, Antalet dömda har ökat sedan 2005 då våldtäktsbestämmelserna vidgades. 3, Utredare och domstol måste kunna ställa frågor till alla som kan tillföra ärendet viktig information. Det är en rättssäkerhetsfråga. Men jag vet att många sexualbrottsoffer känner stort obehag av att bli utfrågad. Myndigheter måste bli bättre på bemötande och det finns alltid skäl att diskutera vad som är relevanta frågor.

Christopher säger: Hej Beatrice. Om man är dömd för ett sexualbrott, erbjuds man vård eller är det inte så att man måste genomgå vård?

Beatrice Ask säger: Intagna erbjuds vård, många behandlare anser att det är omöjligt att behandla personer som inte själva är motiverade.

ingerlin säger: Enligt vad jag erfarit genom utbildning och erfarenheter i livets universitet är de sexbrottslingar som inriktar sig på övergrepp mot barn också själva offer.Det är inte ovanligt att dessa personer som senare i livet begår övergrepp redan tidgt har visat onormala beteenden redan i unga år.De kan ha begått övergrepp mot lek och skol kamrater redan i tidig ålder.Om man kunde finna och hjälpa dessa barn kunde man kanske förhindra vissa typer av framtida sexualbrott. Har du någon idé eller strategi beträffande denna typ av sexualbrott? Hälsningar Inger Lin Söderberg-Lidbeck.

Beatrice Ask säger: Du har helt rätt. Vi vet att många förövare själva varit brottsoffer. Insatser för att hjälpa unga som varit utsatta för kränkningar behövs. Det är viktigt med tidiga insatser. Personal i förskolan bl a har skyldighet att agera om man misstänker att ett barn farit illa. Jag tycker också att Bris m fl gör viktiga insatser genom att lyssna på barn som har problem och genom att ge dem råd om hur de ska gå vidare.

Axel säger: Hej, Beatrice. Finns det några planer på att införa en flerstegs straffskala, d v s där en sexförbrytare kan straffas hårdare efter upprepade förseelser? Tycker du i övrigt gör ett fint jobb. Mvh

Beatrice Ask säger: Ja, straffnivåutredningen som snart presenteras 15 oktober ska bl a komma med förslag om försvårande resp förmildrande omständigheter samt upprepad brottslighet.

Anna säger: När kommer en lag mot gromning på nätet? Och varför tar just en sådan lag en sån tid? Många barn och ungdomar är väldigt utsatta på nätet som det är idag. Är det acceptabelt?

Beatrice Ask säger: Vi arbetar med frågan om grooming. Skälet till att det tar tid är bl a svårigheterna att åstadkomma en effektiv lagstiftning. I Norge finns en lag, men tyvärr har man inte lyckats få den att fungera som väl som jag tycker behövs. Jag hoppas kunna lägga ett bra förslag våren 2009.

Robert säger: Jag tycker regeringen glömmer bort att den viktigaste tid att förebygga brott är upplysning och undervisning i ung ålder, vad gör man idag för att bättre förebygga kommande tendenser för dom som befinner sig i den grupp som riskerar att hamna i en brottsbana redan från ung ålder. Arbetar man något alls för att förebygga?

Beatrice Ask säger: Fler och synliga poliser är brottsförebyggande. Det gör vi mycket för att förbättra. Men förebyggande insatser för barn och ungdomar kräver ett bredare engagemang av många. Därför försöker vi få olika myndigheter att samverka bättre. Jag tycker också att alla vuxna kan ta ett större ansvar för barnen. Det finns många bra exempel på insatser alltifrån Våga vittna-projekt(bl a Eskilstuna), antidroginsatser(Växjö), stödcentrum för unga brottsoffer/gärningsmän(på flera håll i landet), Lugna Gatan(Stockholm), Nattpolare(?)Gustavsberg mm mm Dessutom ska det i alla kommuner numera finnas medling, dvs en strukturerad verksamhet som låter brottsoffer och förövare talas vid. det handlar ofta om barn och unga.

Moderator säger: Nu har vi bara tid för ytterligare två frågor.

Doktor säger: Hej, Tycker du att det är rimligt för att kunna skydda sina barn att få veta något om förhöjd risk, t.ex. att en dömd pedofil/återfallspedofil bor i ditt kvarter eller intill dina barns dagis? Hur kan man annars skydda sina barn? Vad ska man göra?

Beatrice Ask säger: Jag tycker att det viktiga är att kräva att myndigheter som arbetar med den typen av personer bedriver vård av hög kvalitet och har förmåga att göra hot- och riskbedömningar. Regeringen har också öppnat möjligheter för "villkorad utskrivning" av psykiskt störda sexualförbrytare som inte begår brott om de sköter medicinering mm. För anställning i barnomsorg och skola krävs idag utdrag ur belastningsregistret. Om det innebär ökad trygghet eller inte kan man diskutera, men en hel del övergrepp begås dessvärre av personer som tidigare varit helt okända och ostraffade. Vill vi som föräldrar känna oss tryggare handlar det istället om att kräva bra ledarskap i verksamheterna och en organisation som reagerar vid misstanke om problem.

Moderator säger: Här kommer den allra sista frågan.

John säger: Anser du att det i något fall kan vara relevant hur offret var klädd, alkoholhalt samt hur ofta / hur många de har sex med?

Beatrice Ask säger: Alla frågor måste sättas in i sitt sammanhang. Det är omöjligt att ge ett allmänt svar på din fråga. Jag vill inte förbjuda vissa frågor, men förutsätter att alla ställs utifrån att de har betydelse i sakfrågan.

Moderator säger: Nu är chatten slut! Tack till justitieminister Beatrice Ask och alla läsare som skickade in frågor.

Beatrice Ask säger: Tack för möjligheten. På Justitiedepartementets hemsida finns adressen för den som inte hunnit ställa sin/sina frågor.