McCains ödesstund är kommen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-15

Nattens debatt kan vara sista chansen att vända valvinden

Republikanernas presidentkandidat John McCain står inför sitt livs kanske svåraste uppgift.

I nattens sista debatt måste han få opinionsmätningarna att vända för att ha en chans att bli USA:s näste president.

Från klockan 03.00 kan du följa debatten direkt här på aftonbladet.se.

Barack Obama är segertippad.

Enligt nyhetskanalen CNN's opinionsmätningar har demokraternas presidentkandidat Barack Obama i dagsläget en ledning på 10 procent, 53 mot 43 procent.

Republikanernas John McCain måste vinna i viktiga nyckeldelstater som Ohio, Florida, Virginia och Missouri för att ta hem segern i presidentvalet den 4 november.

Strax före klockan 20, svensk tid, ledde dock Barack Obama opinionsmätningarna i samtliga delstater med från 1,8 procent i Missouri till 8,6 procent i Virginia enligt opinionsmätningarna på nyhetssajten realclearpolitics.com.

2004 vann President Bush över senator John Kerry i Virginia och enligt CNN har staten inte röstat fram demokraterna sedan presidentvalet 1964.

Skandaler väntas

Nattens tredje och sista debatt mellan de båda presidentkandidaterna blir därmed en tuff och viktig kamp för McCain.

– John McCain behöver en homerun, en fråga somvänder det hela. Hittills har han inte varit förmögen att vända det hela, säger Aftonbladets USA-korrespondent Per Bjurman som följt valet på nära håll sedan valkampanjerna inleddes.

I USA förväntas nu McCain gå till attack mot Obama.

– Man föväntar sig hårdare tag i kvällens debatt, men det har man sagt tidigare också utan att det har skett. Man tror att McCain kan komma att ta upp några skandaler som finns i bakvattnet mot Obama. Han har bland annat lovat att ta upp Bill Ayers, säger Per Bjurman till aftonbladet.se.

Följ debatten live

William Ayers är en vänsterradikal som utförde flera bombattacker i USA på 60- och 70-talet. Barack Obama och Ayers har bott i samma område och arbetat för samma välgörenhetsorganisationer. Obama har tidigare sagt att de båda inte har någon nära relation och att han fördömer Ayers handlingar.

– Jag hoppas att det blir en bra debatt. Det har varit lite väl statiskt de senaste tillfällena med samma slagord kring sakfrågorna. Jag hoppas att det kommer fram något nytt, säger Per Bjurman.

I natt kan du följa debatten direkt här på aftonbladet.se. Sändningarna inleds klockan 03.00 svensk tid.