Proffsens tips som fixar drömkåken

Uppdaterad 2016-05-17 | Publicerad 2008-04-11

Proffsens checklista för ett lyckat husköp

I år kommer 10 000 sommarstugor att byta ägare.

Några blir den avslappnande idyll som köparen hoppas. Andra stugköp slutar som kostsamma arbetsläger.

Här är proffsens bästa tips för hur man hittar drömtorpet bland alla ruckel.

Snittpriset för en svensk sommarstuga är 1,4 miljoner kronor, enligt siffror för 2007 från Mäklarstatistik. Billigast är stugorna i Örebro län, i snitt 440 000 kronor. Dyrast är stugorna i Stockholmsområdet: 2,2 miljoner kronor.

Men även det billiga drömstället kan visa sig bli en dyr affär.

Fuktskador, svartbyggen, felaktiga elinstallationer kan förvandla det mysiga semesterstället till ett pengaslukande och segdraget renoveringsobjekt.

Fuktskador vanliga

Just fuktskador är nåt som fritidshusen är särskilt drabbade av.

- Man måste komma ihåg att det kostar lika mycket att reparera en fuktskada i ett relativt billigt sommarhus som det gör i en dyr permanentbostad, säger Per Bergström, produktchef på Anticimex.

Det första man bör göra när man ska köpa sommarstuga är att fundera över sin egen situation, säger Maria Kvarnlöf, vd på Fastighetsbyrån i Norrtälje.

Hur mycket pengar är man beredd att satsa?

Och hur mycket tid?

– Den vanligaste orsaken till att folk säljer sitt sommarställe är att de inte längre tycker att de utnyttjar det tillräckligt mycket, säger hon.

– Och många överskattar hur mycket tid de har att lägga på att renovera.

Viktigast är läget

Att läget är rätt bör av naturliga skäl vara avgörande. Restid, hur solen faller på tomten, närhet till vägar – beakta alla aspekter.

Höst och vinter är bästa tiden att köpa sommarstuga, av två skäl. Dels är priserna lägre, dels är det lättare att göra en nykter bedömning av huset och tomten utan blomsterprakt och lummig grönska.

Men det är inte bara budgeten, ens egna behov, läget och själva husets skick man ska se upp med. Lika viktigt är att kolla med kommunen och inskrivningsmyndigheten vilka planer som finns för området. Och om det finns tillstånd för allt på fastigheten.

– Det finns gott om svartbyggen på landet. Och böterna drabbar alltid ägaren, även om det är någon annan som byggt, säger Guy Wallster, vd på Mäklarthuset i Täby.

Här är en samanställning av experternas bästa tips till ett lyckat stugköp, en checklista med 17 punkter med det viktigaste att tänka på när man ska köpa sommarstuga. Men det räcker inte hela vägen. När när man väl hittat ett intressant objekt är det alltid en bra idé att anlita ett proffs, en besiktningsman, som gör en noggrann undersökning av huset.

Följ ämnen i artikeln