”Vi känner alla stor sorg”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-14

Aftonbladet.se:s Erik Wiman rapporterade från polisens presskonferens

Klockan tio på måndagsförmiddagen höll polisen presskonferens om morden på Engla och Pernilla på hotell Galaxen i Borlänge.

Aftonbladet.ses Erik Wiman fanns på plats och rapporterade direkt.

Här på polishuset i Borlänge förhördes Anders Eklund på måndagsmorgonen av polisen om mordet på Engla. Den 42-årige lastbilschauffören erkände på söndagen att han mördat 10-åriga Engla.

10.00: Presskonferensen inleds

– I dag känner vi alla stor sorg. Vi känner ingen glädje, men tillfredsställelse att två kriminalfall har klarats upp.

Med de orden inledde länspolismästare Sten-Olov Hellberg på morgonens presskonferens på hotell Galaxen i Borlänge.

Bands till mordet med dna

Samtidigt, i polishuset 500 meter bort, förhördes den häktade 42-åringen, som misstänks för två mord.

Tack vare ett dna-prov lyckades polisen binda 42-årige lastbilschauffören Anders Eklund, till mordet på Pernilla år 2000. Provsvaret kom i lördags kväll. Statens kriminaltekniska laboratorium skickade över svaret på dna-provet till polisen. Det blev träff. Dna från Eklund kan bindas till sperma som säkrades från Pernilla Hellgren.

”Imponerande engagemang”

När han konfronterades med uppgifterna erkände han även mordet på 10-åriga Engla i förra veckan.

– Englas öde har engagerat allmänheten. Vi har imponerats av det engagemang som allmänheten har visat, säger Sten-Olov Hellberg.

10.15: Riksmordkommissionen kommenterar

– 42-åringen var villig att hjälpa oss hitta Englas kropp på en plats utomhus på en väg utanför sökområdet, Anders Pettersson, länskrimchef.

– I det fortsatta förhöret valde han att erkänna mordet på Pernilla och sedermera även att han tagit Englas liv, säger Dag Andersson från riksmordkommissionen som var med på förhöret.

”Engla har högre prioritet”

För närvarande pågår förhör med den misstänkte där man närmare går in på hur det har gått till under det brott som avser Engla. Förundersökningen avser brottet mot Engla. Det har i nuläget högre prioritet, säger vice chefsåklagare Patrik Säflund som kommer att leda förundersökningen.

10.20: Polisen berättar om internutredning

Två tips har funnits hos polisen i Borlänge om misstänkta personer i Pernilla-fallet. Tipsen har blivit liggande utan åtgärd. Nu har det visat sig att ett av tipsen handlade om just Anders Eklund. Med ett enkelt dna-prov hade polisen kunnat binda mannen till mordet långt tidigare. Därför kommer polisen nu att inleda en internutredning för att klargöra vilka misstag som har begått.

Provsvar inom kort

I nuläget ska 42-åringen inte ha gått in på hur han har gått till väga när han tog livet av Engla. Polisen inväntar teknikernas provsvar som väntas komma inom ett par dygn. Polisen vill inte gå in på om det finns några likheter mellan de två morden.

10.23: Presskonferensen avslutas