”Han var inte som vanligt folk”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-23

50-åringen beskrivs som en dubbelnatur av bekanta

”Är lite eljest” 50-åringens vänner beskriver hans personlighetsförändring under hösten: ”Han var fladdrig, och nervös. Men han har aldrig varit som vanligt folk. Han är lite eljest”, säger en bekant.

En underbar pappa.

Men också rastlös, lite udda och egensinnig.

– Han är inte som vanligt folk, säger en av 50-åringens barndomsvänner.

Här förs den misstänkte 50-åringen till häktet.

När han bara var tre år gammal dog den 50-årige gruvarbetarens mamma. Under uppväxten bodde han med pappan i Malmberget, men mycket av tiden var han hos morföräldrarna i byn Mäntyvaara där han köpte sin stuga för drygt ett år sedan.

– Han var så glad över sin stuga. Han sa: ”Nu har jag gjort något riktigt bra”. Men det blev ju inte så långvarigt, säger en barndomsvän från byn.

Han längtade tillbaka till morföräldrarnas hemtrakt där han tillbringade hela somrarna som barn.

Blyg för tjejer

Redan då var den blivande gruvarbetaren, som nu erkänt att han dödade Carolin Stenvall, lite udda och blyg.

– Han var nästan feg av sig, tordes nästan ingenting under gymnasietiden. Inte med tjejer eller någonting. Han var inåtvänd och ville inte prata med någon, säger en annan barndomsvän.

Vännerna berättar att han aldrig intresserade sig särskilt mycket för skolan. De första åren gick han i Centralskolan i Malmberget. Betygen från Gunillaskolan vittnar om hans ointresse för studier. Enligt ”Efterlyst” i TV 3 hade han ettor och tvåor i alla ämnen när han gick ut skolan 1974.

Efter skoltiden gjorde han lumpen som ingenjörssoldat, enligt ”Efterlyst”.

I Mäntyvaara beskrivs han i dag som social – men rastlös.

Han brukar inte stanna några längre stunder för att fika, utan skyndar alltid vidare till nästa projekt. Nästan all ledig tid har han ägnat åt stugan som varit avspärrad de senaste dagarna.

Som mekaniker i LKAB:s Vitåforsgruva har 50-åringen jobbat skift och haft långa lediga perioder.

– Han brukade komma med sina söner. När de var ute och åkte skoter eller fyrhjuling var han alltid nervös, säger en vän.

Men den senaste tiden brukade han oftast komma själv till stugan som han hållit på och renoverat. Vännerna säger att han är ”djup” och svår att förstå sig på.

– Man kan skoja med honom till en viss gräns. Sen blir han allvarlig och då är det kört.

Kärleksfull pappa

Gruvarbetaren har en son i 25-årsåldern från tidigare äktenskap och två yngre pojkar som är åtta och tolv år gamla med sin nuvarande familj. De som känner familjen beskriver honom som en kärleksfull och omtänksam familjefar.

– Han är en så fin kille, har hans styvmor sagt till Aftonbladet.

Pappan är sjuk och har tagit de senaste dagarnas händelser mycket hårt. Övriga familjen uttrycker bara chock och förtvivlan.

– Vi vet ju ingenting. Vi måste få veta vad som hänt, säger en nära anhörig.

Kanske kan även de finna lugn nu när Carolins kropp hittats.

– Det är en sådan lättnad. Det har varit så fruktansvärt, säger barndomsvännen.

Han träffade den 50-årige gruvarbetaren förra helgen. Då verkade han som vanligt – fast stressad.

Vännen var även ute och jagade med gruvarbetaren den helg då Carolin försvann. I stället för att delta i jakten försvann den misstänkte mördaren på fredagen. På lördagen var han med ett tag och sedan stack han igen.

– Jag mötte honom i skogen, han sa att han hade tappat sin plånbok. Sen sågs vi på kvällen när jag hade skjutit en älg. Han gick för att hämta sin slaktkniv. Sen kom han tillbaka och sa att han inte kunde hitta den, säger vännen.

Jagat i 20 år

Gruvarbetaren har jagat i nästan 20 år, sammanlagt ska han ha skjutit 48 älgar. Tidigare intresserade han sig mycket för vapen. Han brukade ladda egna skott, med kulor, krut och hylsor, för att få bästa precision.

Men i år har han inte intresserat sig för älgjakten. Han har varit för upptagen med annat.

Polisens huvudteori är att 50-åringen överföll Carolin Stenvall på rastplatsen efter att hon klagat på hans körning och sagt ”gubbjävel”. Sen tog han henne med till sin stuga i Mäntyvaara.

Tiden efter, fram till han greps i torsdags, har mannen bara synts sporadiskt på sin arbetsplats. När han varit där har han inte varit klädd i sina arbetskläder.

Förändrades

Hans vänner beskriver personlighetsförändringen under hösten:

– Han var fladdrig, och nervös. Men han har aldrig varit som vanligt folk. Han är lite eljest.

I lördags försökte gruvarbetaren till slut ta sitt liv genom att skära sig med ett rakblad. Men självmordsförsöket misslyckades.

Då bestämde han sig för att erkänna att det var han som dödade Carolin.

I går hittades hon.

Följ ämnen i artikeln