Tusentals personer inuti belägrad moské

Uppdaterad 2013-08-17 | Publicerad 2013-08-16

Mursianhängare: Gör vad som helst för att mota tillbaka dem

Egyptiska säkerhetsstyrkor belägrade en moské i Kairo i natt.

Moskédramat kommer efter en dag av våldsamma sammandrabbningar i landet.

Minst 80 personer har dött och 1 004 gripits under "vredens fredag", enligt AFP.

Det är al-Fatha-moskén i närheten av Ramsestorget stod under belägring, natten till lördag, med ett antal Mursianhängare inuti byggnaden. Säkerhetsstyrkorna sa att "beväpnade element skjuter på säkerhetsstyrkor och poliser inifrån moskén".

Mängder av kravallutrustade poliser stod utanför ingången till moskén som de hundratals människorna innanför blockerat med möbler.

Fast i moskén

Nyhetsnätverket al Jazira har varit i kontakt med en kvinna som är inuti al-Fattah-moskén. Enligt "Amina" flydde hon och många demonstranter in i moskén när säkerhetsstyrkorna började beskjuta demonstranter.

– Det finns människor här inne som skadats av kulor. Jag står bredvid en död person nu, säger hon till al Jazira.

Enligt Amina vågar de inte lita på att polisen ska låta dem gå  hem i fred. Nu väntar de på att utegångsförbudet ska ebba ut så att de kan möta upp fler demonstranter på lördagsmorgonen.

– Vi vill att säkerhetsstyrkorna ska lämna oss i fred och låta oss protestera.

Hundratals inuti

Företrädare för Mursis parti vädjar om att man ska undvika ytterligare en massaker med syftning på Rabaa al-Adawiya-moskén där flera hundra personer dog i onsdags. Partiet uppger att "tusentals personer är instängda i moskén" och att skottlossningen har pågått i över en timme.

Vid sju-tiden på kvällen när utegångsförbudet slog till flydde många aktivister in i al-Fattah-moskén. Senare ska polisen ha krävt att personerna inuti moskén skulle lämna lokalen.

På videomaterial från platsen syns en mängd kravallpoliser och civilklädda personer stå utanför moskéns dörr. Inuti ska finnas uppemot 700 aktivister finnas och ha barrikaderat ingångarna med möbler.

Säkerhetsstyrkorna har – enligt rapporter under lugna former – gått in i moskén, under lördagsmorgonen, rapporterar AFP. Live-sändningar på den privata egyptiska tv-kanalen ONTV visar bilder på hur soldaterna till synes försöker förhandla med demonstranterna och övertala dem om att lämna moskén.

Många döda efter fredagsbön

En koalition ledd av Muslimska brödraskapet döpte fredagen till "vredens fredag".

Konflikten står framför allt mellan anhängare till den avsatta presidenten Mursi och egyptiska säkerhetsstyrkor.

Tusentals egyptier har under dagen gett sig ut på gatorna. Efter fredagsbönen rörde sig ett stort demonstrationståg mot Ramses torg i Kairo. Rapporter om skottlossning kom från olika håll.

Bland de döda finns minst 24 poliser, enligt Reuters.

Nyhetsbyrån AFP skriver att över 20 kroppar har burits in till en moské i centrala Kairo. Ett vittne uppger att hon såg 27 lik medan en annan person säger att han såg 20 kroppar, men att fler var på väg in.

En av AFP:s korrespondenter påträffade ytterligare 19 döda personer i en annan moské i huvudstaden sent på fredagseftermiddagen.

Andra vittnen berättar om en man kastade sig från en bro i Kairo för att undkomma säkerhetsstyrkornas kulor. Detta ska ha inträffat i närheten av en polisstationen då bepansrade fordon närmade sig folkmassorna.

Hundratals döda

Det nya våldsutbrottet inleddes med att egyptisk polis började utrymma två protestläger i Kairo. Där hade anhängare till den avsatta presidenten Mursi samlats för att kräva att han återinsätts. Enligt AFP dog 578 människor i våldet som följde.

Konflikten delar den egyptiska befolkningen.

– Muslimska brödraskapet är terrorister, säger en man som står utanför en butik i Kairos tjusiga Zamalek-stadsdel till TT:s utsände Carl Fridh Kleberg.

Samtidigt menar anhängare till president Mursi att militären genomförde en illegal kupp när de avsatte honom den 3 juli. De får stöd av bland andra Venezuelas president Nicolas Maduro, som kallade hem sin ambassadör från Kairo under fredagen.

Det är inte bara Kairo som skakas av våldet. Hälsomyndigheten uppger att fyra personer har dödats i staden Ismailiya och ytterligare åtta i Damietta.

Attacker mot kristna

CNN skriver att kristna runtom i Egypten har angripits. Enligt uppgifter från den koptiska kyrkan har 52 kyrkor attackerats sedan onsdagen. Angriparna ska ha ropat slagord om att Egypten bör bli en islamisk stat.

– Jag förväntade mig inte att det här skulle hända, säger en kristen egyptier till CNN.

Kristna utgör omkring tio procent av Egyptens befolkning och har länge klagat över diskriminering och attacker från extremistgrupper. Enligt Al Jazeera har antalet sekteristiska angrepp stigit sedan Mursi avsattes av militären.

Talesmannen Murad Ali från Muslimska brödraskapet gick under fredagen ut med ett uttalande där han fördömde våldet mot "kopter, kyrkor och egendom".

Muslimska brödraskapet uppmanar sina anhängare att fortsätta demonstrera varje dag i en veckas tid.

FN:s säkerhetsråd kräver att alla parter avstår från våld.

Texten uppdateras

Så tycker världen om Egypten

Många västländer har samarbetat med Egypten i kampen mot terrorism i arabvärlden. Nu fruktar många att den instabila situationen i landet ska ge utrymme för extrema grupperingar i landet. Samtidigt markerar många starkt mot de senaste dagarnas våld där snart tusen människor förlorat livet.

Situationen i Egypten har diskuterats mellan FN:s säkerhetsråds 15 medlemsstater i New York i torsdags och kommer tas upp vid ett EU-möte på måndag.

Här är vad några länders ledare sagt om Egypten sedan oroligheterna blossade upp:

Kanada: Stängde sin ambassad i Egypten och kallade in den egyptiska ambassadören i Kanada för att "uttrycka sin oro", enligt Times.

Danmark: Har dragit in bistånd på 5,3 miljoner dollar från projekt knutna till Egyptens regering.

Ecuador: Kallade hem sin Egyptenambassadör under onsdagens sammandrabbningar. "Sedan kuppen mot president Mursi i juli i år har egyptiska samhället slukats av ett konfliktfyllt klimat och  förtryck mot den faktiskta regeringen", skrev Ecuadors utrikesdepartement i ett pressmeddelande.

EU: Unionens företrädare samlas på måndag för att diskutera situationen i Egypten. Men sedan tidigare har Catherine Ashton, företrädare för EU:s utrikespolitik "starkt fördömt" våldet i landet.

Frankrike: President Francois Hollande sa att han "fördömer det blodiga våldet i Egypten och kräver ett omedelbart stopp på attackerna".

Qatar: Har stött Muslimska brödraskapet ekonomiskt och fördömde våldet kraftigt under onsdagen och varnade för att "slita sönder rader av broderliga egyptier när det är svårt att förutse våldsamheterna och deras framtida konsekvenser", enligt Time.

Ryssland: Har stängt sin ambassad av säkerhetsskäl. I ett pressmeddelande uppmanar Rysslands utrikesdepartement till återhållsamhet från båda sidor. "I den här svåra tiden upprepar vi får uppmaning till alla politiska  läger i det här vänliga landet att kontrollera humöret och utöva återhållsamhet".

Saudiarabien: Kung Abdullah stödjer Egyptens militär. "Saudiarabiens folk och regering står med sina bröder i Egypten mot terrorism". När president Mohamma Morsi avsattes i juli lovade Saudiarabien fem miljarder dollar i bidrag till landet.

Sverige: På sitt engelskspråkiga twitterkonto skrev utrikesminister Carl Bildt(M) att "Varje person som dödas i Egypten gör vägen tillbaka till en inkluderande politisk process svårare. Våld föder våld". Statsminister Fredrik Reinfeldt(M) kommenterade Egypten

Tunisien: Är själva ett barn av den arabiska våren och styrs av en islamistisk regering. Samtidigt uppmanade landets ledare Egyptens muslimska brödraskap att demonstrera fredligt. "Tunisien är den sista lågan av den arabiska våren, och det ligger på alla tunisier att bevara den och visa att araber kan ha demokrati".

Tyskland: Förbundskansler Angela Merkel har kommenterat situationen i Egypten: "På grund av utvecklingen i Egypten måste Tysklands regering se över sina band med Egypten", enligt al Jazira.

Turkiet: Kallade hem sin Egyptenambassadör efter onsdagens sammandrabbningar som lämnade över 600 döda. Egyptens president Recep Tayyip Erdogan kallade onsdagens händelser för "En skam för islam och arabvärlden".

USA: Ställde in en planerad militärövning tillsammans med Egypten. Samtidigt vägrar USA avsluta de militära bidragen på 1,3 miljarder dollar om året. "Samtidigt som vi vill behålla vår relation till Egypten, kan vårt traditionella samarbete inte fortsätta som vanligt när civila dör på gatorna och rättigheter dras in", sa president Barack Obama från sin semester i Martha's Vineyard efter att över 600 döda räknats i Egypten.

Motsättningar

USA-Saudiarabien: USA kritiserar Egyptens militär för övervåld mot demonstranter – samtidigt är USA allierat med Saudiarabien som stödjer militären "mot terrorism".  Å andra sidan är båda länderna stora bidragsgivare till Egyptens militär och de tre nationerna har ett långtgående samarbete mot terrorism i arabvärlden.

Turkiet-Egypten:  Landets islamistiska regering har kritiserat Egyptens militär efter att den avsatt Muslimska brödraskapets ledarskap i landet. Samtidigt har knappt en månad gått sedan stora demonstrationer i Turkiet slogs ned brutalt av polis – inte helt olikt situationen i Egypten.