Quick frias - och får nästan en halv miljon

Publicerad 2013-07-29

Sista mordärendet läggs ner i morgon.

Thomas Quick har dömts för åtta mord. Nu har han friats från sju av dem – och får drygt 450 000 kronor i ersättning.

På onsdag kan han frias helt.

Thomas Quick, numera Sture Bergwall, har erkänt uppåt 30 nordiska mord. Han dömdes mellan 1994 och 2001 för åtta mord - och har nu friats från sju av dem. När Gällivare tingsrätt nu frikänner Bergwall i det så kallade Appojaurefallet får han även 451 778 kronor i ersättning.

Pengarna ska täcka upp kostnader som han haft i samband med sin resningsansökan efter att han 1996 dömts för att ha knivhuggit ett holländskt par till döds 1984. Marinus och Janny Stegehuis anhöriga har inte velat överta åtalet efter att åklagaren lade ner fallet i maj. Därför ogillas nu åtalet.

Kan bli fri på onsdag

Bergwall, som får vård på Säters sjukhus, skriver idag ett blogginlägg döpt till ”Jag är nära”. Han beskriver en promenad i ett naturlandskap och avslutar: ”När jag återvänder, när murarnas tid är förbi, går jag till det jag som är bekant”.

På onsdag meddelar Riksåklagarmyndigheten ett beslut i det sista av sammanlagt sex ärenden där tidigare domar mot Sture Bergwall undanröjts.

Han erkände och dömdes 1994 för mordet på Charles Zelmanovits, 15, 1976 – trots att ingen teknisk bevisning fanns. I februari beviljades han resning i målet.

Åklagaren bedömer om ärendet kan läggas ned eller om ny rättegång krävs. Om målet läggs ned fattar tingsrätten det formella beslutet om friande dom.

Bergwall har diskuterat onsdagens beslut på sin blogg. Han menar att även om det skulle försena processen något så skulle han inte ha något emot ett nytt åtal.

"Vilka möjligheter vi skulle få att visa på allt fusk och tubbande, all galenskap på anstalten i Säter och på rättsläkare och minnesexperters laborerande med sanningen", skriver han om möjligheten att det blir en muntlig prövning.