”Fettdieterna ett hot mot folkhälsan”

Publicerad 2013-08-01

Efter årtionden av nedgång ökar nu antalet personer som får hjärtsjukdomar igen.

Värst drabbade är individer med kort utbildning.

Bakom trendbrottet kan de populära fettdieterna stå, menar fyra professorer och en medicinsk doktor som skriver på DN Debatt idag.

I debattartikeln skriver författarna om hur man i Sverige på 80-talet startade flera hjärtkärlförebyggande program inom hälso- och sjukvården. Råden gällde bland annat att man skulle äta mindre fett och bättre fett, mer grönsaker, frukt och fiberrik mat.

Resultatet var att problemen med hjärtkärlsjukdomar sjönk till nivåer jämförbara med de i länderna kring Medelhavet.

Lågutbildade utsatta

Nu stiger dock nivåerna igen. I Socialstyrelsens och Statens folkhälsoinstitutets rapport över 2013 visar att antalet kvinnor och män i åldern 35-44 som drabbas av stroke ökar igen. Dessutom ökar antalet hjärtinfarkter hos unga kvinnor.

Särskilt utsatta är personer med låg utbildning.

Fettdieter inte nyttiga

Bakom de oroande siffrorna tror författarna att de nya fettdieterna kan spela en roll. Med LCHF-dieten ska man till exempel äta mindre kolhydrater och mer fett, för att minska i vikt. Att äta mindre snabba kolhydrater är bra, menar författarna, eftersom vi gör av med för lite energi om dagarna. Men fettdieterna är inte heller nyttiga.

Istället vill de att man ska lyssna på de undersökningar som visar att Livsmedelsverkets kostråd leder till minskad risk för vanliga folkhälsoproblem, som hjärtkärlsjukdomar, cancer och demens.

Basen i den maten är mycket frukt och grönt, bönor, fisk, skaldjur och kyckling samt omättade fetter genom intag av oljor, nötter och mandel.

Man ska äta begränsat med rött kött liksom mättade fetter från mejeriprodukter, enligt råden.

Fettkriget snart över?

Vi måste äta mindre fett och röra oss mer på dagarna, inte bara träna vid en specifik tidpunkt på dygnet.

”Förhoppningsvis tröttnar snart alla på fettkriget och sockerfällan. Maten och måltiden liksom rörelsen, bör stå för glädje, njutning och samvaro. Det finns ingen motsättning mellan hälsosam mat och god mat, liksom en hälsosam livsstil och ett gott liv”, avslutas artikeln.