Här kan du köpa billigaste spriten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-14

Aftonbladet har kartlagt utbudet

Billigare till havs Priserna på starksprit är lägst på färjorna till Polen. Däremot har utbudet inte en chans mot Systembolaget som har ett betydligt bredare sortiment – men till högre priser.

Na zdrowie! Billigaste spriten finns på Polenfärjan.

Men vin kan du lika gärna köpa här hemma.

Aftonbladet har kollat var du får mest alkohol för pengarna på semestern.

Vi har jämfört Systembolaget med två utländska alkoholbutiker och sex färjelinjer. I granskningen ingår starksprit, mellanstark sprit, rött vin och vitt vin.

När det gäller starksprit och mellanstark sprit är det ganska lätt att hitta ett visst märke på samtliga försäljningsställen. Totalvinnaren i den här gruppen är Polferries. Köper du en flaska av varje starksprit och mellanstark sprit i undersökningen blir literpriset totalt 1 935 kronor. Dyrast är Systembolaget: 3 410 kronor. Prisskillnaden är alltså nästan 1 500 kronor.

Starksprit-sortimentet hos Polferries är däremot inte det bästa. Systembolaget slår dem med hästlängder.

Större sortiment

Border Shop i tyska Puttgarden har ett mycket större sortiment. Dessutom hamnar de inte långt efter Polferries när det gäller priset. Border Shops totala literpris för de elva granskade flaskorna är 1 971 kronor. Border Shop tar dessutom hem flest enskilda toppplaceringar – sex stycken – i billigast-ligan när det gäller starksprit och mellanstark sprit.

Vinälskaren som börjar jaga sina svenska favoritsorter på väg till kontinenten blir däremot besviken. De finns knappt att få tag i. Systembolagets sortiment är enormt jämfört med övriga försäljningsställen i granskningen.

Här visar sig också ett intressant faktum: Systembolaget är ofta dyrast när det gäller de granskade vinerna, men inte alltid. Både när det gäller Jacob’s Creek Chardonnay och Mouton Cadet är i stället Border Shop dyrast.

Fotnot: som du kanske har gissat är Na zdrowie! polska och betyder ”skål”.