"Vågar inte visa vår kärlek i en liten stad"

Publicerad 2014-07-02

Håkan och Roy var de första homosexuella som vigdes i Kinna. 

Men efter månader av trakasserier tvingas de nu flytta.

– Jag blev misshandlad och fick hem en lapp med texten "Ni ska dö bögjävlar, vi vill inte ha er här", säger Håkan.

I november 2013 gifte sig Håkan och Roy i Kinna kyrka. De blev det första homosexuella paret som någonsin hade vigts i Marks kommun.

Men vägen dit var allt annat än spikrak.

När Roy var ung var han konfirmandledare i församlingen i Kinna. Men där blev han tillsagd att undertrycka sin homosexualitet. Och när han och partnern Håkan senare ville gifta sig i Kinna kyrka så vägrade kyrkoherden att viga dem.

– Kyrkan var inte med på vårt giftermål. Prästen sa rakt ut att han inte ville viga oss, men att han skulle ordna en annan. Det tog så lång tid, så vi fixade en egen präst, säger Håkan.

Hot och trakasserier

Bröllopsdagen blev lyckad, men bara ett par månader efter bröllopet ristade någon in "bög" och "kuk" i parets bil. Därefter eskalerade hoten och trakasserierna snabbt. Håkan blev nedslagen och sparkad när han var ute med hunden. En stor sten kastades in genom bakrutan på bilen och en lapp med budskapet "Ni ska dö bögjävlar" damp ner i brevlådan. När Håkan blev överfallen och misshandlad för andra gången, på skärtorsdagen i påskas, fick paret nog. 

– Vi orkar inte vara kvar, så vi flyttar till hemlig ort. Vi vill känna oss trygga och bli lämnade ifred, säger Håkan.

Eftersom Håkan blev överfallen bakifrån vid båda tillfällena har han inte kunnat lämna något signalement av gärningsmännen. De som misshandlade honom är fortfarande på fri fot. Och enligt Annelill Stenbäcken som leder förundersökningen har man ingen misstänkt.

– Vi har inte haft någonting att gå på. Som det ser ut nu så är chansen väldigt liten att kunna gripa dem, säger hon.

"Fruktansvärt och ledsamt"

I Aftonbladet TV:s "Partiprogrammet" från Almedalsveckan på Gotland berättade Håkan och Roy om det svåra beslutet att lämna sitt hem i Kinna.

– Det känns fruktansvärt och ledsamt. Man ska kunna vara den man är utan att vara rädd för att bli nedslagen, sa Roy.

Håkan berättade vidare om svårigheterna med att vara homosexuell på landsbygden.

– Vi vågar inte visa vår kärlek i en liten stad, sa han.