Vad vore en svensk sommar utan lite...

Uppdaterad 2014-07-03 | Publicerad 2014-07-02

...hagelstormar och tromber

Solbadare överraskades av en tromb. Samtidigt hade semesterfirare på Gotland hagelbollskrig.

– Vi passade på att springa ut, säger Annica Österberg i gotländska Slite. 

Annica Österberg, 30, firar semester och barnen Alicia, 8, och Acke, 2, har sommarlov hemma på Gotlands östkust. Men trots att det är juli fick de i dag plötsligt leka "snöbollskrig".

– Helt otroligt. Det bara small till och så började det hagla. Det började med åska, blixtar och regn. Barnen ville ut och ha snöbollskrig så vi fick rota fram vinterkläderna, säger Annica Österberg.

Familjen bor på Gotland året runt och har inte sett något liknande.

– Det måste vara ovanligt. Jag har aldrig varit med om något liknande och inte sett större hagel i mitt liv. Men barnen tyckte det var spännande, säger hon.

Ovädret höll i sig en god stund men sedan sken solen igen.

Tromben oroade

På andra sidan landet dök samtidigt ett annat imponerande väderfenomen upp – mitt i solbadandet.

På Käringön i Bohuslän strålade solen och folk badade i havet.

– Det var fullt sommarnjut där ute, säger Erik Klintenberg.

Men i Orust på andra sidan vattnet var regnmolnen tunga. Plötsligt blev badfolket vittne till hur en stor tromb drog fram över fastlandet.

– Jag har följt en "stormchaser" på Youtube så det var ingen supertromb. Men en stund hade den kontakt med marken och folk blev lite oroliga, säger Erik Klintenberg.

Skadad av blixten

Tidigare hade en man fått åka ambulans efter ett blixtnedslag söder om småländska Sävsjö. Han arbetade uppe i en elstolpe och skadades när blixten slog ner vid 12.30-tiden, enligt polisen.

Blixten slog ner någonstans i ledningssystemet vilket ledde till att han fick brännskador av starkström. Mannen ska ha haft ont i armen.

– Han har larmat själv och satt vid vägkanten, säger Göran Gunnarsson, presstalesman vid polisen i Jönköpings län.

Vid 18-tiden var mannen kvar på sjukhus för observation och har skadats lindrigt enligt Mats Fäldt, pressekreterare vid landstinget i Jönköpings län.

Vädret håller i sig

Enligt SMHI beror det konstiga vädret just på att det är ostadigt väder i många delar av landet.

– Det är den typen av väderläge vi har nu, där det är ostadigt och väldigt lätt bildas skurar och åskskurar. Tromber och även hagel kommer ofta i samband med åska, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Det faller hagel stora som enkronor. Vad beror det på?

– Det är så pass kraftiga vindar inne i åskmolnen så hagelkornen kan studsa upp och ned innan de faller ned. Det är en otroligt kraftig turbulens i molnen, säger Eva Strandberg.

Hur länge håller det i sig?

– Man kan nog få en tillfällig stabilisering till fredag och lördag, men sedan blir det ostadigt igen.