Yaras mamma dubbelt sviken

Uppdaterad 2014-12-03 | Publicerad 2014-11-11

KARLSKRONA. Sorgen över Yaras död är inte det enda mamman tvingas utstå.

Makens familj i Gaza anser att hon är medskyldig till Yaras död eftersom hennes släkting står åtalad för mordet:

– De behandlar mig som en brottsling, säger mamman.

Yaras mamma känner sig dubbelt sviken. Av släktingen som inte hindrade dotterns död och av sin mans familj.

– Han dödade både mig och min dotter, säger hon om släktingen.

När rättegången mot de båda mordåtalade – Yaras 32-årige släkting i Sverige och dennes 31-åriga hustru – i dag fortsatte i Blekinge tingsrätt hölls förhör med flickans föräldrar. Först pappa Mohammed Alnajjar, och på eftermiddagen mamma Madleen Alnajjar.

Pappan har varit i Sverige sedan början av juni, medan Madleen bara varit här i några dagar. Skakande, vaggande och gråtande berättade hon om sitt liv efter mordet på Yara:

– Vad ska man säga om en liten flicka som är försvarslös, när det finns 255 frakturer och märken på henne? Ur vilken lera är de formade som gjorde detta? Hur kunde de utöva våld mot en liten flicka som inte ens tål en vindfläkt?

– Jag har aldrig tänkt mig att någon människa skulle kunna göra något sådant. Att min dotters blod är i hela huset. Varifrån har de hämtat denna hårdhet?

Lyckades fly

Hon anklagar inte sin släkting för mordet, utan anser att hans hustru är skyldig. Men hon anklagar släktingen för att han inte stoppade våldet.

– Han och hans hustru vet att detta mord kommer att förstöra flera familjer, sade Madleen Alnajjar.

Mamman fick frågan vad hon menade, och beskrev en situation där pappans familj i Gaza nu kräver hämnd på familjen som hon och släktingen tillhör:

– Jag förbjöds att träffa min egen familj. Och min mans familj behandlade mig som en brottsling.

Många i maken Mohammed Alnajjars familj ville sära Madleen från parets två andra barn tills rättegången är över. I stället hölls hon hemma:

– Jag var rädd att de skulle ta barnen från mig och att de skulle skilja mig från min man.

Till slut lyckades hon fly från Gaza med barnen, för att kunna vara med på rättegången i Sverige:

– Jag låtsades att jag skulle skjutsa flickan till skolan. Sedan lämnade jag Gaza. Om jag hade försökt göra det öppet, så hade de tagit barnen från mig och skickat mig till mina föräldrar.

”De kommer inte att förlåta”

Nu är Madleen och Mohammed återförenade i Sverige, tillsammans med sina två kvarvarande barn. Mohammed stöttar henne, och har inte alls samma inställning som sin familj till henne. Medan rättegången pågår har familjen fått tillfälligt uppehållstillstånd. Vad som händer när rättegången är över är en öppen fråga.

– Om vi kommer tillbaka till Gaza skulle de som ett minimum pressa Mohammed att skilja sig från mig och sedan ta barnen. Familjen styr mer än individen där. Barnen hör till pappan och hans familj, inte till mamman. Mohammeds familj är mycket sårad av det som har hänt, och den familjen anser att de måste få hämnd på min familj. I Mohammeds familj finns många som har kontakter med Hamas, och de kommer inte att förlåta.

Madleen Alnajjar berättade också hur sviken hon känner sig av släktingens fru, som hon anser är den som har slagit ihjäl Yara:

– Jag såg henne som en syster.

Yara sa alltid att allt var bra

Under förhöret med Yaras mamma beskrev hon sex olika skador som dottern fick i Sverige:

– Jag var orolig. För mig var det ett stort antal, och alla dessa skador på bara ett år och tre månader. Min dotter var 7,5 år hos mig, och inte en enda gång fanns det något märke på hennes kropp.

Hon beskrev hur flickan alltid sade att allt var bra, när de pratade via Skype:

– Men mitt problem var hela tiden ledsamheten och sorgen i Yaras ögon.

Mamman säger att släktingen och hans fru hela tiden hade bortförklaringar när hon uttryckte sin oro.

– De sade till mig att den svenska staten har en arm av metall och agerar för flickans bästa.

Följ ämnen i artikeln