Föräldralöst jätteföl letar mamma

Publicerad 2014-11-08

Fölet Saul är föräldralös och i stort behov av en adoptivmamma.

Vilken häst som helst duger inte. Bara två veckor gammal är (”lille”) Saul redan lika stor som en ponny.

– Han är en shirehäst. Det är världens största hästras, säger ägaren Torbjörn Carlsson.

Fölet Saul var bara fyra dagar gammal när han förlorade sin mamma. Nu letar ägaren Torbjörn Carlsson, 49, efter ett sto som kan adoptera fölet. Men det är svårt. Trots att fölet bara är två veckor gammalt är han redan en bjässe på 90 kilo. Saul är nämligen av den ovanliga rasen shirehäst - världens största hästras. Fullvuxna shirehästar mäter omkring två meter till manken. Så den nya mamman ska helst vara en riktigt stor häst.

– Det kan bli svårt för honom att dia om det nya stoet är litet. Han kan få problem att komma under magen på henne, säger Torbjörn Carlsson.

Delas på Facebook

I ett upprop på Facebook har andra hästägare försökt hjälpa Torbjörn att hitta en mamma till fölet. Inlägget har delats över 500 gånger och ett tiotal personer som har ston har hört av sig. Men ingen häst har passat. Två ston verkade så lovande att Torbjörn körde ut fölet till deras stall. Men det första stoet hade redan ett föl och ville inte ta ta hand om ett nytt. Det andra blev aggressivt och högg efter Saul. Nu har Torbjörn nästan gett upp hoppet att hitta en ny mamma.

– Det måste vara ett sto som har blivit av med sitt föl nyligen. Då är det lättare för henne att knyta till sig en ny unge, förklarar Torbjörn.

Intensiva veckor

Fölets liv hänger på att Torbjörn kan vara surrogatmamma. Så det har blivit några intensiva veckor eftersom fölet ska ha mat varannan timme.

– Man får ställa väckarklockan och kliva upp mitt i natten. De första 10 minuterna är man rätt seg.

Torbjörn löser det precis som vilken småbarns förälder som helst. Med en tupplur mitt på dagen när han har en stund över. Han har också fått hjälp från oväntat håll. Stallets störste och äldste hingst, med en matchvikt på 1,2 ton, har tagit på sig en papparoll. Han viker inte från fölets sida och har full koll på den busige krabaten.

– Om fölet reser sig upp och går ut från stallet till hagen följer hingsten alltid efter.

”Väldigt social”

Trots all omsorg märks det att fölet saknar sin mamma. Det händer att Saul står och nosar på vissa ställen i stallet och i hagen. Exempelvis ett träd eller en dörrpost som hans mamma brukade klia sig mot och fortfarande luktar som henne. Framtiden för fölet ser ändå ganska ljus ut. Det kan till och med vara en fördel att han har matats med nappflaska.

– Han kommer nog bli väldigt social och vilja umgås med människor. Flaskmatade hästar brukar bli präglade på människor.