Sprängämnen funna i den misstänkta påsen

Uppdaterad 2014-11-06 | Publicerad 2014-11-05

Liljeholmsgallerian utrymdes i onsdags efter att en man lämnat en misstänkt påse i en av butikerna.

Polisens undersökning har visat att påsen innehöll sprängämnen.

Larmet kom till polisen klockan 19.25 på onsdagskvällen. En man hade då vandrat in i en butik i Liljeholmsgallerian i Stockholm, fikat och sedan bett personalen titta till hans väska. När personalen anade oråd larmade man polisen, som ryckte ut till gallerian.

John Lyrenäs, 18, var den som upptäckte det misstänkte föremålet.

– Det kom in en gammal man som verkade arg och nervös. Det var något med hans kroppsspråk, han verkade väldigt besviken. Han fikade och sen bad han oss att vakta en påse som han lämnade. Efter ett tag tog jag in den bakom disken och kollade i den. Det var som två blockljus, såg ut som stearinmassa. Sen var det två svarta stavar nedploppade i dem och något som såg ut som en startkabel. Det såg ut som en bomb, säger John Lyrenäs.

Han tillkallade en väktare som gjorde samma bedömning och man larmade därefter polis.

”Rör sig om sprängämnen”

Nu har det visat sig att den misstänkta påsen innehöll sprängämnen, efter att polisen gjort en analys av innehållet.

– Enligt våra bombtekniker rör det sig om sprängämnen, som inte skulle kunna ha detonerat i den form de anträffades, säger Karin Solberg vid Söderortspolisen till TT.

Polisen tror inte att det funnits någon hotbild mot vare sig gallerian eller någon enskild person. Man utreder händelsen som grovt olaga hot och försök till allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi arbetar med inre och yttre spaning och har haft personal i Liljeholmen under dagen för att söka vittnen, säger Karin Solberg.

Inget uttalat hot

Mannen som lämnade in påsen yttrade inte något hot, enligt polisen. De var på plats med stora resurser vid gallerian i Liljeholmen.

Vid 01-tiden, natten mot torsdag, hävdes avspärrningarna efter att bombtekniker tagit om hand om föremålet.