Så följde taxi-vd:n mördarjakten

Publicerad 2014-10-29

Hjälpte polisen i bara morgonrocken: "Det är sådant man ser på tv"

De misstänkta mördarna flydde i en taxi efter dödsskjutningen utanför Jönköping.

Då steg taxibolagets vd upp ur sängen – iklädd bara morgonrocken lotsade han polisen i mördarjakten.

– Det är sådant man ser på tv, säger Jan-Erik Malmlöv, 59, vd för Västbo taxi.

Jan-Erik Malmlöv låg och sov när polisen ringde natten till tisdagen.

Två män hade skjutits i Norrahammar utanför Jönköping. En av männen hade avlidit av skadorna. Och de misstänkta gärningsmännen hade setts fly i en taxi.

Jan-Erik var febrig och hade gått och lagt sig tidigt. Det var hans fru som svarade i telefonen – men han förstod allvaret när telefon räcktes till honom.

– Det var upp direkt, med morgonrocken på armen och starta datorn, säger han.

På väg söderut

Med telefonen i ena handen och morgonrocken i den andra gick Jan-Erik ner för trappan och till sitt arbetsrum. Där loggade han in i taxibolagets datasystem för att se var bolagets bilar fanns just då. Med uteslutningsmetoden listade han ut vilken bil de misstänkta gärningsmännen färdades i.

Taxin hade beställts till platsen över telefon. Bilen var på väg söderut på E4 med taxametern rullande. Chauffören hade inte larmat att någonting var fel och allting såg ut att vara normalt. Men tillsammans med polisen fattade Jan-Erik ändå beslut om att inte kontakta taxin. De ville inte riskera att stressa de misstänkta gärningsmännen. I stället satt Jan-Erik kvar vid datorn. Han höll telefonkontakt med polisen och lotsade dem genom mördarjakten.

Kände att något var fel

Ovetande om att jakten pågick resonerade taxichauffören nästan likadant, enligt Jan-Erik. Enligt vad taxichauffören har sagt till honom så misstänkte han att någonting inte var som det skulle med de två unga passagerarna. Och just därför försökte han behandla dem som vilka passagerare som helst. På det viset lyckades han undvika att situationen urartade.

Taxin körde genom Kronobergs län ner mot Skåne. På E4 i norra Skåne stoppades bilen och de två misstänkta gärningsmännen, 16 och 17 år gamla, kunde gripas. De är nu anhållna misstänkta för mord och mordförsök.

– Jag satt och följde det ända till morgontimmarna. Jag gick och lade mig vid halv sju, säger Jan-Erik Malmlöv.

Kända sen tidigare

Taxichauffören förhördes av polisen under onsdagsförmiddagen. Han misstänks inte för något brott. Han mår bra med tanke på omständigheterna, enligt Jan-Erik, men ska ändå få krishjälp från taxibolaget.

De två anhållna männen, som är hemmahörande i Malmö, är kända av polisen sedan tidigare och har båda två, trots sin unga ålder, utretts för bland annat vålds- och tillgreppsbrott.