Regn och oväder i Västsverige – snö i Dalsland

Publicerad 2014-10-16

Stora regnmängder har ställt till med kaos i Västsverige under torsdagen.

Flera vägar har stängts av efter översvämningar – och problemen fortsätter.

– Det fortsätter att regna fram till i morgon, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning över västra Sverige, som innebär att det finns vissa risker för allmänheten och störningar på samhällsfunktioner. Värmland, Västkusten och Västergötland berörs.

I Lysekil och Vänersborg har det fallit över 70 millimeter regn.

Och mer ska det bli. SMHI varnar för att en klass 2-varning kan bli aktuellt i kustnära områden i Lysekil och Uddevalla.

– Det har kommit 46,8 millimeter i Göteborg det senaste dygnet. Och det fortsätter att regna. Det finns risk att det kan komma nästan lika mycket regn till, så att vi får nästan 80 millimeter regn på två dygn, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

"Det ligger kvar"

Regnvädret sträckte sig till en början från mellersta Halland och norrut upp till gränsen mot Värmland. Även delar av Dalarna kan få en del nederbörd. Under förmiddagen regnade det också en hel del i Skåne län.

Det mest ihållande regnet ligger över Västra Götaland och Västra Svealand.

Vinden är ostlig, men inte särskilt kraftig.

– Det ligger kvar, men kommer att avta under kvällen. Under natten mattas det av ytterligare, men det fortsätter regna under fredagen, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Morgondagens regnväder kan uppfattas som lugnare. Men sedan kommer ett lågtryck med mer regn under lördagskvällen.

– Det ser inte ut att vara riktigt lika stora mängder, men där det redan regnat kan det komma lite till och bli för mycket, förstås, säger Therese Fougman.

Stängda vägar

Under dagen har en mängd vägar i västra Sverige påverkats av regnmassorna. Sammanlagt sju vägar i Bohuslän och Dalsland var på torsdagseftermiddagen avstängda på grund av regnandet, bland annat 174 norr om Hunnebostrand mot Bovallstrand och mellan Bovallstrand och Dingle samt väg 171.

– Vi har sju, åtta vägar som är helt avstängda, och ett femtontal vägar där det är varningstavlor för att det är vatten som går upp i närheten av vägbanan eller upp på vägbanan, säger Lars Svensson, sektionschef för underhållsområde väst hos Trafikverket, till TT.

"Fick en chock"

Tidigt i morse såg Daniel Almkvist, 28, hur en bil fastnat på väg 174 i höjd med Ävja stenbrott när han körde till jobbet. Hans kollega hade då just hjälpt personen som fastnat att ta sig ur bilen, berättar han.

– Det var vatten upp till dörrarna. På min sida av vägen var det 50 centimeter vatten. Men jag har en stor bil så jag tog mig igenom, säger han.

Linda Halvorsson, 35, Dals Långed i Bengtsfors kommun vaknade upp till en annan nederbördsöverraskning: snö.

– Ja, jag fick en chock imorse, när dottern väckte mig och sa att det var snö ute. Det ligger kvar. Gräset sticker upp lite grann och det är fem grader ute, men barnen vill gå ut och leka i snön. Jag tvättar vinterkläderna åt dem just nu, säger Linda Halvorsson.

Snö på söndag

Regnet kan bestå till och med på söndagen över Götaland och i norra Dalsland kan snön överraska ännu mer.

– Vi ser ett snöfall över fjällen på lördag, det är kring Dalafjällen och norrut. Under söndagsmorgonen kan det mycket väl bli snö utåt kusten. Det övergår i regn över dagen sedan.

Frågan är om hösten har kommit till hela Sverige nu. I södra Sverige håller sig temperaturerna trots allt kvar kring 10–15 grader.

Regnovädret lär hur som helst bestå. Helgens lågtryck täcker just nu stora delar av norra Atlanten, och klassas som storm och orkaner i bland annat Storbritannien. Två orkaner har redan fått namn: Gonzalo och Fay.

– De brittiska öarna är mer utsatta, där kommer det att blåsa ordentligt redan från fredag kväll och under lördagen. Det ser inte ut att bli riktigt lika blåsigt när det vädret kommer hit. Lågtryckscentrum kommer att ligga kvar norr om Irland. Men det bildas ett nytt lågtryck över Sverige med den front som kommer in, säger Therese Fougman.