Lena Mellin: Löfven hade problem med att förklara

Uppdaterad 2014-09-11 | Publicerad 2014-09-10

En del lull-lull – en del märkligheter. Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin analyserar TV4:s utfrågning av oppositionen:

– Löfven hade påtagliga problem med att förklara hur de här traineejobben som S vill införa inom vården och äldreomsorgen inte är på kollisionskurs mot EU:s statsstödsregler, säger hon.

Lena Mellin.

Gav partiledarna några nya besked?

– Nej, det gjorde de inte. Det levererades inga nyheter under den här utfrågningen. Det är klart att det fanns i alla fall intressanta saker som dök upp, till exempel att Löfven plötsligt började tala om samarbete med Folkpartiet i slutet av den här långa utfrågningen.

En nyhet av det mindre slaget var att Romson tyckte att S-förslaget om att man ska kunna ta körkort med studiemedel var ett ganska bra förslag.

När blev de mest engagerade?

– Åkesson var mest engagerad efter utfrågningen för att han inte hade fått prata om sin politik, tyckte han, trots att nästan allt handlade om invandring.

– Sjöstedt var som vanligt mest engagerad i förbud mot vinster i välfärden. Romson visade största hettan när hon talade om att göra Sverige modernare och Stefan Löfven när han sa att man aldrig kan ställa jobb mot varandra - ett traineejobb i vården är lika bra som ett Mcdonaldsjobb.

Gjorde någon bort sig?

– Nej, ingen gjorde bort sig. Däremot hade Löfven påtagliga problem med att förklara hur de här traineejobben som S vill införa inom vården och äldreomsorgen inte är på kollisionskurs mot EU:s statsstödsregler. Han sa att i så fall skulle hela offentliga sektorn falla bort, och så är det inte.

– Sen var det lite märkligt att Åsa Romson sa att hon var dålig på att planera sin ekonomi, men hon tyckte inte att det var så farligt för det brukar lösa sig.

Var frågorna tillräckligt vassa?

– Ja, jag tyckte att själva frågepassen var väldigt vassa och bra men de omgärdades av väldigt mycket lull-lull, med vänliga frågor om musik och Sjöstedts deckarskrivande och liknande frågeställningar.

Följ ämnen i artikeln