"De överlever inte sommaren"

Uppdaterad 2015-04-15 | Publicerad 2014-06-12

De väntar på att få domen överklagad, i 50-gradig hetta och med fallande hälsa.

Tolken är orolig för de två svenskarna i tunisiskt fängelse.

– Han tror inte att de överlever sommaren, säger Christian Franzetti, bror till fängslade Daniel Bakke.

Per-Åke "Pelle" Helgesson, 54, och Daniel Bakke, 38, dömdes den 23 januari till sex respektive tolv års fängelse för förberedelse till kidnappning av barn. De hålls i Tunisiens största fängelse Mournaguia, fjorton kilometer sydväst om huvudstaden Tunis.

De överklagade domen direkt men den har ännu inte tagits upp. Nu oroar sig svenskarnas tolk för vad som sker om inte överklagan behandlas inom fyra veckor.

– Han uttrycker sin otroliga oro för hur de har det. Vi går in i en period med 45-50 graders värme och vet att de lever under usla förhållanden. Han är seriöst orolig för att de inte överlever sommaren. Domstolarna stänger den 15 juli, sedan är det stängt till mitten av september, säger Christian Franzetti som är Daniel Bakkes bror.

Rasat i vikt

De reste till Tunisien i november 2012. Som kollegor på en säkerhetsfirma som erbjuder skydd i vårdnadstvister skulle de skydda en norsk mamma inför en kommande rättegång, en tvist om en nioårig flicka. Då greps de av tunisisk polis.

Helgesson och Bakke har rasat i vikt under tiden i fängelset och Christian Franzetti berättar att de mår både fysiskt och psykiskt dåligt. De bor 20 personer i en cell med trevåningssängar och liten yta att röra sig på.

– I bästa fall får de gå ut i ett betongrum med öppet tak en timme om dagen. De får ingen träning och bara bröd att äta. De har problem med blodtryck och med solen. De har tandproblem och dålig kondition och det eskalerar hela tiden, säger Christian Franzetti, som via en Facebooksida driver ärendet tillsammans med Per-Åke Helgessons vän Tomas Norström.

"Måste trycka på"

De kräver att Utrikesdepartementet agerar innan det är försent och planerar att genomföra en manifestation under Almedalsveckan.

– Sverige måste trycka på och gå in i förhandlingen. Vi får inte upp det till överklagande, det är tio meter mellan byggnaderna men det är ingen som tar upp det, säger Franzetti.

Han tror inte att överklagandet tas upp i tid utan påtryckningar och berättar att de inte ens fått ut domen, som kom den 23 januari.

Följ ämnen i artikeln