”Vi hoppas att hon inte ska skrika”

Uppdaterad 2014-06-07 | Publicerad 2014-06-05

Det är bråda dagar inför söndagens dop.

Under torsdagen syntes en jäktad Madeleine vid Drottningholms slottskyrka. Och en präst - på kryckor.

– Det är helt klart hektiskt, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Söndagens dop närmar sig med stormsteg. Om bara två dagar döps prinsessan Leonore inför hela svenska folket.

Det är mycket som kan gå fel. 160 personer ska klämmas in i det lilla kyrkrummet.

– Det är många tider som ska passas och mycket möten. Det är helt klart hektiskt för prinsessparet, säger Margareta Thorgren.

Prinsessan Madeleine, Chris O'Neill och representanter för hovet samlades på torsdagen vid dopkyrkan för att sätta sista detaljerna inför dopet. Madeleine tittade stressat på klockan innan hon försvann i en bil. På plats under hela tiden fanns Leonore och maken Chris O'Neill.

"Märks att hon är lycklig"

– Vi har gått igenom stora delar av dopceremonin tillsammans med präster och delar av kungafamiljen. Lillprinsessan Leonore deltog under hela dagen och var väldigt lugn och trygg, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Enligt Thorgren var prinsessan Madeleine sprudlande glad under repetitionerna.

– Det märks att hon är väldigt lycklig och det gäller för hela familjen. Leonore är jättetrygg i sin mammas famn, säger hon.

Madeleine själv beskriver hur Leonore tar den stora dagen med ro.

– Leonore är förberedd. Vi märker hur hon blir glad bara av att andas den friska luften. Det är en helt annan luft än i New York, hälsar Madeleine via hovet.

Förhoppningen: ett tyst och lugnt dop.

"Hoppas hon inte skriker"

– Vi hoppas så klart att hon inte ska skrika och att hon ska hålla sig vaken, säger Madeleine via Margareta Thorgren och passar också på att tacka för alla gratulationer och lyckönskningar inför dopet.

– Det är jättekul att vara hemma. Jetlaggen har lagt sig och vi ser verkligen fram emot detta.

Dopet ska direktsändas - och det lär bli trångt. Busslaster med kameror och kablar har lyfts in i kyrkan för att möjliggöra sändningen.

– Det är en liten kyrka och begränsat med plats. Det pågår ett arbete för att hitta så bra placeringar som möjligt. Tanken är så klart att kamerorna inte ska störa ceremonin, säger Margareta Thorgren.

På plats fanns också överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark och pastor i Kungliga Hovförsamlingen Michael Bjerkhagen. Lönnermark linkade ut ur taxin på kryckor.

Bör vi vara oroliga?

– Han var med under hela ceremonin ståendes. Det kommer inte att vara några problem, säger Margareta Thorgren.