Här är fisken du inte ska äta

Publicerad 2016-05-03

Undvik dessa fiskar!

De kommer från ohållbara fisken eller odlingar som skadar miljön, skriver Världsnaturfonden när man nu presenterar sina rödlistade fiskarter.

Klart är dock att västkusträkan som tidigare varit rödlistad får grönt ljus.

Följ ämnen
Här är hela listan – klicka på bilden för att förstora den!

Förra året var det västkusträkan som orsakade rabalder, konstaterar Världsnaturfonden (WWF) på sin pressträff när ”fiskguiden” presenteras. Där listas vilka arter som du inte ska äta.

Torsken är ”liten och mager”

Men nu kan räkälskarna pusta ut – svenskfiskade västkusträkor får grönt ljus i år. Med brasklappen ”var försiktig”.

Beståndet är fortfarande lite svagt, enligt WWF, men i och med att utkasten minskat av de små räkorna, som behöver vara kvar i havet och föröka sig, går utvecklingen åt rätt håll.

– Vi ger konsumenterna en vägledning för att göra medvetna val när det gäller fisk och skaldjur, säger WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén.

WWF avråder från att köpa torsk från vissa områden, bland annat torsk fiskad i västra Östersjön, nordvästra Atlanten, nordöstra Atlanten och längs Norges kust.

– Torsken som låg på grönt ljus i fjol om den var fångad i Barents hav har flyttats över till gult ljus. Det beror på att fiskbeståndet mår sämre, säger Inger Melander, sakkunnig i hållbart fiske på WWF, och beskriver torsken som både liten och mager.

Fler rödlistade arter

Andra fiskar som organisationen avråder svenskar från att äta är haj, rocka, havskatt, hoki, lake, marulk, piggvar, svärdfisk och vild öring, bland annat.

– Rekommendationen är att kika efter hållbarhetscertifieringarna ASC, MSC och Krav, säger Inger Melander.

WWF:s fiskguide innehåller ett stort antal arter som får antingen grönt (ät gärna), gult (var försiktig) eller rött (låt bli) ljus. Bland kriterierna finns, utöver hur bestånden mår, bland annat hur väl kontrollerad fisket är.