Prostituerade kan prata av sig

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-18

Rådgivningstelefon till alla som säljer sex via internet

Nu har prostituerade möjlighet att lätta sitt hjärta och prata om sina problem för Niclas Olsson och Carina Levin på prostitutionsenheten i Malmö.

Personer som säljer sex via internet ska få hjälp i Malmö.

Kommunens nya rådgivningstelefon är nu i gång.

– Det finns ett stort hjälpbehov, säger Niclas Olsson, socialsekreterare.

”När prostitutionen flyttade in i vardagsrummet”. Så heter den rapport som socialsekreterarna på prostitutionsenheten i Malmö stad presenterades i våras efter att ha intervjuat kvinnliga prostituerade. Och det är just de personer som säljer sex via nätet som den nya rådgivningstelefonen är till för.

– Många sitter hemma och använder sig av webbkameran. Så på det sättet kan man säga att prostitutionen nått ända in i de vanliga hemmen. Det är också en symbol för att prostitutionen på många sätt bytt arena, säger Niclas Olsson, socialsekreterare och författare till rapporten.

– När vi samtalat med kvinnorna har det varit viktigt att föra en dialog om vad de känner att de behöver hjälp med, säger Niclas Olsson.

Tydligt hjälpbehov

I kartläggningen ingick även en enkätundersökning med 400 ungdomar som svarade på frågor kring webbkameraset. Och ett tydligt hjälpbehov fanns både hos ungdomarna och hos den övriga målgruppen.

– Vi vet att många kan tycka det är jobbigt att vända sig till en myndighet. Vi hoppas att den här telefonen ska få dem att känna sig trygga och att hjälpen är lättillgänglig, säger Carina Levin som tillsammans med Niklas Olsson kommer svara i telefonen.

Från budget till barnmorskor

De som ringer rådgivningstelefonen kan få hjälp med allt från konkreta saker som budgetrådgivning och kontakt med barnmorskor. Men de kan även få tillfälle att prata om sin framtid, stärka sin självkänsla och prata med personer som är insatta i problematiken kring prostitution.

– Vi hoppas kunna föra en dialog, säger Niclas Olsson