Svenskarna i knarkmeckat Sihanoukville: ”Allt är fritt”

Publicerad 2018-04-03

Staden har kallats för sista anhalten på resan till Asien: Antingen blir du kvar – eller så kommer du hem i en kista.

I en ny dokumentärserie i Sveriges Radio berättar svenskarna om livet i knarkmeckat Sihanoukville.

– Alla är här för samma sak, alla vill ha roligt. Det är ingen som dömer, det är fritt bara, säger Linnéa i radioprogrammet.

Reseguiderna rekommenderar sällan ett besök i Sihanoukville i södra Kambodja; ”inte mycket att se”, ”mest en byggarbetsplats”. Ändå vallfärdar turisterna hit. Förklaringen? Fester, knark och verklighetsflykt.

Svenska Linnéa har bott på ett hostel i Sihanoukville i en månad. Tanken var egentligen att hon och hennes kompis skulle resa runt i Kambodja men så blev det inte. I stället följer varje dag ett och samma mönster.

– Här festar jag till sju på morgonen, sover tre timmar, går upp, äter skitmat. Och så går det om så där hela tiden, säger hon i P3-programmet Verklighetens nya dokumentärserie.

Hon älskar friheten, att ”man kan göra vad man vill när man vill”.

Ibland går hon på rejvfest där knarket flödar fritt.

– Folk är bara crazy. De är på LSD, på svamp… Allt är helt galet, säger Linnéa i dokumentärens första avsnitt.

”Jag flyr uppenbarligen från någonting”

Själv har hon testat det mesta och tror aldrig att hon kommer ha så roligt som på droger. Men samtidigt skaver det. Fristaden kan lätt förvandlas till fängelse.

– De flesta jag pratar med är människor som är runt trettio och inte kan åka hem på grund av att de har skulder, kriminalitet, allt sånt där. Så de är fast här och kan inte göra någonting åt det.

Linnéa tycker sig se ett flyktbeteende hos dem hon möter, en sida hon känner igen hos sig själv. Till Sverige har hon ingen lust att återvända. Hon har ingenting som håller henne hemma, mer än ett jobb hon inte gillar.

– Jag flyr ju uppenbarligen från någonting. Jag tror de flesta flyr någonting.

Inget socialt skyddsnät

Det är en bild som svenske hostelägaren Samuel Salvadores delar.

En stor del av de svenskar han möter kan delas in i tre kategorier, menar han. En stor andel är studenter som vill ta ett sabbatsår, en annan grupp är personer med fria arbeten som inte kräver att man är på en specifik plats.

– Den tredje kategorin är inte lika rolig att prata om. Det är människor som åker från någonting. Det har varit väldigt enkelt att stanna i Kambodja under radarn, i princip hur länge man vill, säger han.

Men livet i frihet kommer till ett högt pris och ett stort eget ansvar. Kambodja är ett land utan något socialt skyddsnät eller fungerande sjukvård, samtidigt som droger finns överallt och i princip alla läkemedel går att köpa utan recept. Om man hamnar i knipa får man enligt Samuel Salvadores lita till sina landsmän eller eventuella kollegor.

– Vi hade ett fall där det var en engelsman som fastnade i en psykos. Han blev upplockad av andra engelsmän som tog honom till ambassaden. Men ambassaden kastade ut honom på gatan. Han dog två dagar senare av uttorkning.

– Man behöver ha sin egen moraliska kompass, för ingen kommer säga åt dig att du nog inte borde göra det här.


Linnéa är ett fingerat namn.


  • Första delen i dokumentärserien släpps som podd tisdagen den 3 april klockan 16.00.

Följ ämnen i artikeln