Svenska fängslad i Georgien

Uppdaterad 2015-06-29 | Publicerad 2015-06-26

Politisk flykting riskerar utvisas till Turkiet

Aysen Furhoff

Svenska Aysen Furhoff har fängslats i Georgien och riskerar utvisning till Turkiet. Maken Johan Furhoff fick i söndags ett mystiskt samtal att hans fru förts till fängelse i Batumi, när han trodde att hon befann sig i Stockholm.

Johan Furhoff befann sig med sin 10-åriga dotter hos svärföräldrarna i Izmir i västra Turkiet när han fick ett samtal från en pojke som talade engelska och en man i bakgrunden som pratade turkiska. Pojken berättade att Johans fru var i Batumi i Georgien, på gränsen till norra Turkiet, att Interpol sökte henne och att Johan måste ta sig dit.

– Hon har en vän i Batumi och kan ha åkt dit för det påminner henne om Turkiet dit hon inte kan resa, säger Johan som vid tillfället trodde att hans fru Aysen Furhoff var kvar hemma i Stockholm.

Efterlyst av Turkiet

Svenska Utrikesdepartementet, UD, bekräftar att en svensk kvinna sitter frihetsberövad i georgiskt fängelse sedan 20 juni. Kvinnan ska vara 38-årige Aysen Furhoff från Stockholm som kom till Sverige som politisk flykting 2002. Enligt maken Johan Furhoff hade hon då suttit fängslad i fem och ett halvt år i turkiskt fängelse för sina politiska engagemang. Aysen flydde landet när hon tillfälligt blev frigiven i väntan på ytterligare en rättegång. Nu fruktar hennes man att Aysen ska deporteras till Turkiet.

– Hon är på ett fängelse i Kutaisi. Där finns en avdelning med många Interpol-efterlysta som väntar på att deporteras vad jag har förstått, säger Johan.

Han och hans svärfar begav sig direkt efter samtalet till Batumi. Med buss färdades de genom hela Turkiet på ett dygn.

– Jag hann tänka ganska mycket på vad som hänt. Om Aysen övergivit oss för att kämpa och hamnat i turkiskt fängelse. Det tycker jag de georgiska myndigheterna kunnat bespara mig, säger Johan.

UD visste ingenting

Han är kritisk mot att den svenska ambassaden inte meddelats av georgiska myndigheter att en person med svenskt pass gripits.

– Utan samtalet jag fick hade vi inte vetat var hon fanns. UD visste ingenting när jag ringde dem, säger han.

Mannen som talade turkiska i bakgrunden under samtalet ska vara en person som Aysen själv lyckats övertala att kontakta omvärlden.

Nu befinner sig Johan ensam på ett hotell i Batumi, hans svärfar var tvungen att återvända hem. På hotellet väntar Johan på ett samtal från en advokat på Svenska ambassaden i Tbilisi som i sin tur ska prata med Aysens georgiske advokat om vad som har hänt. Johan själv vet inte vad som hänt, men han var på torsdagen vid fängelset och kontaktade Aysen genom att skrika över fängelsemuren.

– Jag ropade "Aysen" och "kvinna" på turkiska som jag ibland kallar henne. "Jag mår bra" ropade hon tillbaka, säger Johan som berättar att blåst gjorde det svårt att kommunicera.

– "När åker du hem" var det sista hon ropade. "Med dig" svarade jag. Då visste jag inte att det brukar ta åtta och en halv månad innan man kommer ut, säger Johan.

Nästan ett år till beslut

Med hjälp av tolk har Johan fått veta av Aysens advokat att frihetsberövade Interpol-efterlysta brukar genomgå samma procedur innan de släpps eller utvisas, den tar åtta och en halv månad.

– Nu funderar jag på om jag ska åka tillbaka till fängelset och tjoa igen eller om jag ska återvända till min dotter i Turkiet. Jag måste ta hand om min dotter också, säger Johan.

Sedan ska han återvända till Sverige där han tänker samla ihop det som behövs för att stärka Aysens fall.

– Allt jag behöver finns hemma, jag verkar ändå inte få träffa henne här, säger Johan.

Svenska ambassaden i Tiblisi bevakar ärendet säger Gabriel Wernstedt presskommunikatör på UD. Vad det innebär vill han inte kommentera.

Georgiens ambassad bekräftar i ett mejl till Aftonbladet att Aysen blivit gripen på grund av Interpols efterlysning. Interpol vill inte kommentera enskilda fall och kan därför inte bekräfta att Aysen har varit efterlyst.

Följ ämnen i artikeln