Elinas katt skulle kastreras - blev avlivad

Publicerad 2015-05-02

Var 30:e veterinär har prickats

Var 30:e svensk veterinär har prickats sedan 2010, visar Aftonbladets granskning.

Elina skulle få sin katt steriliserad. I stället avlivade veterinären Brownie.

– Det jobbigaste är tanken på att Brownie gick bort för att jag valde veterinären för att han var billig, säger Elina Hansson.

En dömdes för djurplågeri av hästar, en annan tappade bort hunden som hon vårdade, en tredje glömde nio kompresser i hundens bukhåla efter operation.

Vi har granskat alla fällningar av veterinärer i Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård sedan 2010. Totalt har 119 veterinärer prickats, ungefär var 30:e av de 3 500 aktiva veterinärerna i Sverige.

– Jag är förvånad och oroad, det är ganska höga siffror. Djur är våra familjemedlemmar i dag, vi behöver kunna lita på vården som de får, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande på Djurens Rätt.

Tog fram stor spruta

Tre veterinärer har blivit av med sin legitimation.

– Tre för många. Men det är en säkerhetsventil i systemet att de som är direkt olämpliga inte får fortsätta, säger Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges Veterinärförbund.

Elina Hansson gick i juni 2010 till veterinären Stefan Rösäter i Luleå med sin katt Brownie för att få henne steriliserad.

– Många sade att han var bra, dessutom var han billigare än djursjukhuset, berättar 23-åriga Elina.

Veterinären tog fram en stor spruta och Elina undrade om den skulle vara så stor. När han hade injicerat innehållet somnade katten och Elina frågade:

– Ska hon verkligen sova så här djupt?

Då svarade veterinären:

– Visst skulle du avliva katten?

Väljer djursjukhuset

Rösäter hävdade senare att han frågade om katten skulle avlivas. ”Sannolikt har Elina Hansson trott att han frågade om katten skulle steriliseras eftersom hon svarade ja på frågan”, stod det i ansvarsnämndens beslut.

Men nämnden slog fast att han ”inte förvissat sig om kattens identitet” och gav honom en varning.

Veterinären frågade definitivt inte om Brownie skulle avlivas, enligt Elina. I stället sade han nästan ingenting innan han tryckte in sprutan i katten.

I dag har hon och sambon Viktor Lundberg två katter. När de ska till veterinär väljer de ett djursjukhus i Luleå:

– Det känns mer seriöst.

Aftonbladet har förgäves sökt Stefan Rösäter för en kommentar.

Fotnot: 499 anmälningar sedan 2010 har lett till 125 beslut där en eller flera veterinärer prickats. 21 veterinärer har varnats eller fått allvarligare påföljder. Tolv av dem har fått flera prickar. Ytterligare 98 veterinärer har fått den lindrigare påföljden erinran.

Följ ämnen i artikeln