Lars Erik, 65: Orättvist att pensionärer ska bli utan kompensation

Publicerad 2015-05-13

Lars Erik Bank, 65, och grannarna fick en hyresfri månad som kompensation för byggarbetet på som pågått i tre månader.

Då drog Pensionsmyndigheten in hans bostadstillägg.

– Jag har också levt i oväsen men nu får inte jag något, jag tycker det är orättvist, säger han.

Tipsa |
Aftonbladet

Under tre månader i vintras så genomförde bostadsbolaget som Lars Erik Bank i Angered hyr sin lägenhet av stora byggarbeten i fastigheten. För att kompensera hyresgästerna så beslutade bolaget att de skulle få en hyresfri månad, berättar Lars Erik.

Men då fick han ett återbetalningskrav från Pensionsmyndigheten.

– Jag tycker det är väldigt orättvist. Bara för att jag har fyllt 65 år ska jag inte få någon kompensation för det oväsen som jag levt i som alla andra, säger han.

”Ska kompensera boendekostnader”

Lars Eriks hyra betalas av Pensionsmyndigheten i form av pensionstillägg. Och det är också det tillägget som dragits in under den hyresfria månaden.

– Bostadstillägget är till att kompensera boendekostnader. Har man ingen kostnad så får man ingen kompensation, säger Kent Larsson, enhetschef på Pensionsmyndigheten.

Sådan är reglerna för alla pensionärer med bostadstillägg på pensionen.

Kent Larsson säger att det är viktigt att meddela förändringar på sin hyra så att bostadstillägget blir rätt. Och det gäller inte bara för att undvika återbetalningskrav som i Lars Erik Banks fall.

– Vi har undersökningar som visar att den vanligaste orsaken till det blir fel med bostadstillägget är att man glömmer att anmäla att man fått en hyreshöjning, säger han.

Vilket innebär att det finns en risk för att den pensionär som glömmer att anmäla förändringar får ut mindre pengar än vad denne har rätt till.

– Och det går bara att få tre månader retroaktivt. Så det är viktigt åt båda håll att anmäla förändringar, säger Kent Larsson.

”Bär sig taskigt åt”

Men för Lars Erik Bank innebär det ingen tröst att återbetalningskravet är i enlighet med reglerna.

– Jag tycker de bär sig taskigt åt. Tänk människor som jobbat 40-45 år och betalat skatt som sedan ska bli utan bara för att de fyllt 65 år, säger han.

– Myndigheterna ser väl en 65-åring bara som en belastning.

Följ ämnen i artikeln