Nu kan du välja vilket kön du vill – på Facebook

Uppdaterad 2015-07-29 | Publicerad 2015-07-27

Nu kan du välja mellan fler alternativ än bara "kvinna" och "man". Foto: Faksimil/Montage

I samband med Pridefestivalen i Stockholm har Facebook i samarbete med RFSL gjort det möjligt att välja mellan flera olika könstillhörigheter.

Nu finns det fler pronomen än bara "kvinna" och "man". Foto: Faksimil

I februari 2014 gjorde Facebook det möjligt för engelskspråkiga användare att själva välja mellan 50 olika pronomen – istället för bara "kvinna" eller "man".

Något som nu även kommit till Sverige.

Oändliga alternativ

Tillsammans med de egna medlemmarna har RFSL tagit fram en lista på 70 olika alternativ. Och för den som inte hittar något passande bland dessa finns även möjligheten att själv skriva in valfritt pronomen.

– Initiativet togs för ganska längesen, men det har tagit ett tag att få ihop listan. Det är en bra bit över tusen personer som deltagit. Sen har det tagit ett tag för Facebook att programmera och testköra, säger Emelie Mire Åsell, sammankallade för den transpolitiska arbetsgruppen på RFSL, till Aftonbladet.

Går att kombinera flera

För att ändra pronomen går du in under profil och inställningar. Under "kön" finns numera tre alternativ: "Kvinna", "man" och "anpassat".

– Inom anpassat finns olika alternativ där man kan skriva in och välja vad som passar en själv. Man kan också kombinera flera olika, säger Åsell.

Vill lägga till fler alternativ

Emelie Mire Åsell säger till Aftonbladet att det här förhoppningsvis bara är början på ett mer inkluderande Facebook.

– Vi håller på och trycker på om att man ska kunna välja annat under ”intresserad av” också – att det inte bara ska finnas ”kvinnor” eller ”män”.

RFSL har ännu inte hunnit ta del av användarnas respons på den senaste ändringen.

– Men det var mycket positivt när folk skulle bidra till listan. Men sen finns det ju också alltid folk som vill vara med och förstöra.

I framtiden hoppas hen på att Facebook kommer att ta bort alla förinställda pronomen – och istället låta användarna välja fritt.

Följ ämnen i artikeln