Mystiskt ljusfenomen förbryllar stora delar av Sverige

Uppdaterad 2016-02-21 | Publicerad 2015-10-23

Ett mystiskt ljusfenomen förbryllar stora delar av Sverige.

Aftonbladet har blivit nedringda av uppgiftslämnare som sett ljuset – från Kalmar i söder till Örnsköldsvik i norr.

– Det var ett jätteskarpt ljus, säger Christoffer.

Flera personer har ringt och mejlat Aftonbladet om ett mystiskt ljusfenomen. Enligt de första tipsen syntes vad som verkade vara en meteorit norr om Kalmar. Ett sällskap i båt i Kalmarsund upplevde att föremålet ska ha störtat och de hörde en smäll.

Christoffer som satt i bilen mellan Västerås och Linköping såg tre skarpa ljussken, som blixtar, som lyste upp himlen.

– Det var som en brinnande boll som sen plötsligt försvann. Det var jätteskarpt ljus och det kändes som att det var nära, säger han.

Andra beskriver hur hela himlen lystes upp och att något såg ut att fall mot jorden. Elin berättar att hon och några vänner befann sig i Stockholms skärgård när de upplevde ljusfenomenet.

– Först trodde vi det var en nödraket, säger Elin.

Hon berättar att det verkade falla mot jorden.

– Nån minut senare hörde vi som ett åskmuller, säger hon.

Syntes i Ö-vik i norr

Ljusfenomenet har även sett i Hedesunda i Gävle kommun. Emil berättar att han såg ett skarpt ljus som han först upplevde som en blixt.

– Men det är inte ett moln på himlen, det var jätteskarpt, säger han.

Aftonbladet undersöker vad som kan ligga bakom de många rapporterna om fenomenet.

Enligt experten Clas Svahn, som har skrivit flera böcker om svårförklarliga naturfenomen, är det hela mystiskt men har en trolig förklaring.

– Det låter som en bolid, en stor meteor. Det är en stor rymdsten som har gått in i atmosfären, säger Clas Svahn.

Den enorma rymdstenen exploderar och splittras ofta i atmosfären och ger ifrån sig ett mycket starkt ljussken. Oftast är det vitt eller grönt, men vissa läsare som hört av sig till Aftonbladet har även beskrivit ljusskenet som orangefärgat, vilket är ovanligt enligt Clas Svahn.

”Kan ha landat”

Att boliden synts i ett område som sträcker sig från Kalmar i söder till Örnsköldsvik i norr och Skövde i väst är fullt normalt enligt experten.

– Den kan synas ännu längre. Det kommer säkert att komma fler rapporter om det här beroende på vädret, säger Clas Svahn som konstaterar att fenomenet är flera mil upp i luften.

Aftonbladet-läsare i Finland har också hört av sig och meddelat att fenomenet synts i Närpestrakten.

Uppsala universitets institution för fysik och astronomis all sky-kamera lyckades fånga boliden på bild.

– Vi vet att det var en rymdsten, en bolid och att den exploderade flera gånger, säger Lars Hermansson vid Uppsala amatörastronomer.

Han säger att kameran fångade boliden vid 18.58.31.

– Den var så pass ljus och stor att den kan ha landat någonstans. En gissningen är det kan röra sig om storleken av en fotboll, säger Lars Hermansson.

Han berättar att det med hjälp av himlakameran som ingår i Svenska meteornätverket kan gå att räkna ut var stenen slagit ner – om den slagit ner.

Eric Stempels, forskare vid Uppsala universitets institution för fysik och astronomi, säger att han gärna tar mot fler observationer för att kunna beräkna dess bana.

– Vi är jätteintresserade av vad övervakningskameror och allmänheten kan ha fångat, säger han.