De följer dig tryggt hem från krogen

Uppdaterad 2015-10-13 | Publicerad 2015-10-12

Johan och Patrics initiativ hyllas på Facebook

Johan Sjöström och Patric Andersson startade en Facebookgrupp för att göra det säkrare att gå hem om nätterna.

– Responsen har varit jättepositiv, säger Johan till Aftonbladet.

Johan Sjöström är en av personerna bakom initiativet ”Trygg hemgång från krogen”.

Johan Sjöström hade länge haft idén om att göra något för att få folk att känna sig tryggare om kvällarna. Så efter den senaste tidens oroligheter i hemstaden Eskilstuna bestämde han sig för att agera.

”Osäkert läge just nu”

– Det är ett lite osäkert läge i Eskilstuna nu, med bilbränder och skottlossningar, säger Johan.

– Sedan har jag märkt hur det är när man hamnar bakom en tjej på väg hem, hon vänder sig ofta om och går över på andra sidan vägen. Jag kände Patric sedan tidigare och vi hade pratat om att göra något så när jag frågade honom hoppade han på direkt.

Ger ringar på vattnet

Facebookgruppen ”Trygg hemgång från krogen” har i skrivande stund över 1 900 medlemmar. Både Johan och Patric har fått många förfrågningar från människor i andra städer om att starta upp liknande initiativ.

– Vi har pratat med folk i Stockholm, Göteborg, Kalmar, Varberg och i går kväll hörde även Örebro av sig, det är fruktansvärt kul att det ger ringar på vattnet.

”Många som ville prata”

Premiären ägde rum i fredags kväll då Johan och Patric gick runt i staden och presenterade sig för krogarnas vakter och gäster.

– Vi hade vanliga reflexvästar på oss och eftersom vi gick ut redan vid nio på kvällen hade vakterna tid att lyssna på oss. Vi berättade vilka vi var och vad vi vill göra. Senare på kvällen kom många gäster fram och ville prata.

”Vill göra mer”

Just nu pågår arbetet med att försöka organisera ”Trygg hemgång från krogen” och rekrytera fler människor som är villiga att hjälpa till.

– Just nu håller vi på att ta fram kläder. Vi ska ha ett möte ikväll med sponsorer och så ska vi försöka hitta en lokal där vi kan vara och förklara för folk. Det gäller att vara noggranna med rekryteringen så nu i början kommer vi nog att hålla oss till människor vi känner och litar på.

Förhoppningen är att i framtiden inte bara finnas till under helger utan även vardagkvällar.

– Vi vill göra mer, även på vardagar. Det kan handla om att följa någon hem från jobbet eller från det sena träningspasset.

Följ ämnen i artikeln