Murar och stängsel stoppar inte flyktingströmmen

Ungerska militärer bygger ett temporärt stängsel på gränsen mot Serbien.

Desperata människor som bestämt sig för att fly och lagt sitt livs besparingar på att lyckas låter sig inte stoppas av en mur eller ett stängsel.

Erfarenheten visar att flyktingarna lyckas ta sig in ändå.

I dagarna blir Ungern klara med ett 17 mil långt och fyra meter högt taggtrådsstängsel vars syfte är att stänga ute den ström av flyktingar som tar sig in i EU den här vägen. Mellan 2000 och 3 000 kommer till Ungern varje dag.

Den absoluta majoriteten har inga tankar på att stanna där. De vill vidare till Tyskland, Sverige eller något annat drömland.

Ungern vill ändå inte ha dem.

En ödets ironi är att det bara gått drygt 25 år sedan Ungern spelade en helt annan roll och rev ett liknande stängsel. Det som hindrade människor i det kommunistiska Östeuropa att ta sig till väst. När Ungern klippte hål i det stängslet var det första hålet i den kommunistiska järnridån.

I dag är stämningsläget ett helt annat.

Förmodligen byggs muren mest för att lugna en upprörd hemmaopinion och ge en signal till världens flyktingar om att inte försöka ta sig in i Ungern utan hellre välja något annat land.

Värdelöst

Redan innan muren är helt klar använder flyktingarna filtar för att klättra över den eller gräver djupa hål för att åla sig in under. Säkert kommer stängslet att tillfälligt hindra en del men som verktyg för att stoppa den nu gigantiska flyktingströmmen till Europa är det tämligen värdelöst.

Flyktingarna som tagit sig från Syrien och Afrika ända till ungerska gränsen kommer knappast att vända. De har i många fall sålt sitt livs besparingar för att betala människosmugglare för att ta dem till Europa. De har inget att förlora och inget att återvända till.

Kan de inte ta sig över stängslet så kommer de att gå runt det. Kanske blir Kroatien nästa destination eller Rumänien. Smugglarnas och flyktingarnas fantasi vet inga gränser.

Smugglarna vill tjäna pengar och flyktingar uppnå sin dröm om en bättre framtid. Deras motivation är långt starkare än de som vill hindra dem.

I de spanska enklaverna Ceuta och Melila i Nordafrika har det länge funnits ett sex meter högt stängsel med rakbladsvass taggtråda i toppen. Den som lyckas ta sig över är i Europa och kan söka asyl. Stängslet vaktas av ett stort antal poliser. Ändå läcker det som ett såll.

Masstormning

Flyktingarnas taktik är att samlas flera hundra och på en given signal storma stängslet. Polisen kan inte veva sina batonger mot alla. Förra året lyckades 7 500 ta sig över. Vissa dör under försöken men det hindrar inte nya från att prova.

Grekland byggde en mur mot Turkiet. Så flyktingarna tar sig istället i båtar till de grekiska öarna närmast Turkiet. Eller till Bulgarien som också byggt en mur.

Drygt 25 år har gått sedan Berlinmurens revs. Då var alla eniga om att murar var något som tillhörde det förgångna. Ändå byggs det i dag fler barriärer än vad som fanns då järnridån revs.

I slutskedet var Berlinmuren en extrem befästning med vapen som avfyrades automatiskt i tillägg till östtyska vakter som hade order att skjuta för att döda. Ändå lyckades människor fly genom den.

I dag är lyckligtvis ingen regering beredd att anställa en massaker för att hindra människor från att ta sig in i deras land. Det skulle rimma rätt illa med EU-ledarnas tal om mänskliga rättigheter och solidaritet.

Men kampen mot flyktingströmmen är de dömda att förlora.

Följ ämnen i artikeln