Gömd myntsamling till salu efter 100 år

TT-AP

Publicerad 2024-05-13

Ett guldmynt som en gång tillhörde den danska kungen Frederik VII:s samling och som nu har ingått i Bruuns samling, som säljs efter 100 år.

En unik myntsamling från Danmark värd över 780 miljoner kronor ska klubbas på auktion – efter att ha hållits gömd från marknaden i 100 år.

Den danska myntsamlaren, Lars Emil Bruun föddes 1852 och började samla mynt redan som barn på 1850- och 60-talen, flera år innan han senare som grossist blev rik på att packa och sälja smör.

Hans rikedom gjorde det möjligt för honom att fortsätta med sin hobby, gå på auktioner och bygga upp en stor samling som kom att omfatta 20 000 mynt, medaljer, polletter och sedlar från Danmark, Norge och Sverige.

Nu ska ett auktionshus i USA sälja myntkollektionen. Auktionshuset kallar samlingen för ”den mest värdefulla samlingen av världsmynt som någonsin kommit ut på marknaden”, skriver nyhetsbyrån AP.

Den danska nationalmuseet har fått köpa sju mynt innan samlingen gick ut på auktion.

”Alla sju mynt är unika på varsitt sätt och väldigt välbehållna. Vi har gjort ett noggrant urval så att de ska på bästa sätt komplettera den myntsamling vi på Nationalmuseet har”, säger Helle Horsnæs, ansvarig för mynt- och medaljsamlingen på Nationalmuseet, i ett pressmeddelande, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Efter första världskrigets förödelse och i rädsla för ett nytt krig lämnade Bruun i sitt testamente strikta instruktioner för myntsamlingen.

”Under en tid av 100 år efter min död skall samlingen tjäna som reserv för Kungliga Mynt- och Medaljsamlingen”.

”Men om nästa århundrade skulle passera med den nationella samlingen intakt, ska den säljas på offentlig auktion och intäkterna ska tillfalla de personer som är mina direkta ättlingar.”

Auktionen börjar i höst.