Polisens miss: Varnade för sitt eget sms

Publicerad 2017-04-26

Tidigare idag gick polisen ut med att det skickats ut falska sms där mottagaren uppmanades att klicka på en länk.

Men sms:et man varnade för var i själva verket äkta.

– Det var ju oturligt att ingen av oss visste om att det här försöket existerade i norra Sverige, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.

Klockan 13.20 på onsdagen gick polisen ut med en varning.

”Någon som utger sig för att vara från polisen har skickat sms där mottagaren uppmanas att klicka på en länk eller bifogad fil. Polisen skickar aldrig sådana sms, radera sms:et utan att klicka dig vidare”, skrev polisen.

Polisens tvärvändning

Senare på eftermiddagen gjorde polisen en tvärvändning. Sms:et som man varnat för och publicerat bild på kom i själva verket från polisen.

– Vad vi inte visste var att det finns en försöksverksamhet i norra Sverige där man skickar ut såna sms till personer som är nödställda. Sannolikt har en utomstående person fått det här sms:et utan att vara nödställd, och därför hört av sig till 114 14, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.

Polisen har nu korrigerat varningen på sin hemsida.

”Kan ha blivit en siffra fel”

Aftonbladet har talat med den polis som tror sig ha skickat ut det sms som orsakat förvirringen.

– Det kan mycket väl vara så, faktiskt. Jag jobbade som vakthavande och skulle skicka väg ett sms till en testtelefon – och det är inte omöjligt att det blev en siffra fel, säger Oscar Berglund, vakthavande befäl vid polisen Region nord.

– Skulle det vara så att det är jag som har orsakat detta så är det superolyckligt, det var ju absolut inte meningen, säger Oscar Berglund.

Tiden stämmer överens

Tiden då systemet testades i Region norr stämmer överens med informationen som kommit in till polisens nationella bedrägericentrum.

Eftersom att det är ett pågående pilotprojekt i liten skala tycker Oscar Berglund inte att det är särskilt konstigt att polisen i Stockholm inte kände till systemet, och därför gick ut med en varning.

– Det är ett fantastiskt system, när vi väl behöver det. Om någon ringer till oss från fjällvärlden när de gjort illa sig, kanske i en skid- eller skoterolycka – då kan vi skicka det här sms:et till dem och få fram en position på fem eller tio meters felmarginal. Då vet vi vart vi ska skicka resurserna, säger Oscar Berglund.

”Oturligt att det gick ut”

Polisens nationella bedrägericentrum skriver fortsatt att bortsett från detta undantag så skickar polisen inte ut sms med uppmaning att klicka på länkar eller bifogade filer.

Det kan användas av bedragare som vill komma åt ens bankkortsuppgifter, eller att ens filer på telefonen låser sig och inte blir upplåsta utan att man betalar utpressaren.

Man ska alltså inte klicka på länken om man inte är nödställd, säger polisen.

– Sedan var det oturligt att det här gick ut, att informationsbristen var så stor att vi som lade ut det här på polisen.se inte visste om att det här försöket existerade i norra Sverige. Det var ju tragiskt, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.