Irene, 83, bor i byggbarack efter översvämningen: Längtar hem

Hundratals Gävlebor fortfarande drabbade efter rekordregnen

Publicerad 2021-10-30

GÄVLE. Två månader har gått sedan ett rekordregn lade delar av Gävle under vatten och tusentals människor drabbades av översvämningar.

Irene Assarsson, 83, och Per-Inge Flykt, 59, bor fortfarande i en barack i väntan på att deras hem ska återställas.

– Jag har fått slänga allt, säger Per-Inge.

Natten mot onsdagen den 18 augusti drabbades Gävle av det värsta regnovädret på 20 år. Scenerna från staden var apokalyptiska: bilar sköljdes iväg av vattenmassor, vägar rasade, hem och offentliga byggnader översvämmades och människor sågs vada i vatten upp till midjan för att ta sig till och från sina hem.

Och än är krisen inte över – katastrofen pågår i högsta grad för Gävleborna.

– Jag hade sjöutsikt och egen pool den dagen, skämtar Per-Inge Flykt, 59.

Han, liksom många andra i området Hemsta har tvingats evakuera sina hem på obestämd tid. Vattnet förvandlade gårdar och uteplatser till vattendrag, och vattnet tog sig in i lägenheterna.

Per-Inge Flykt, 59, är av de drabbade efter sommarens översvämningar i Gävle.

Per-Inge är förbi och hämtar posten och passar på att visa vad som är kvar av hemmet – några skåp i köket. Resten: golvet, hela badrummet och väggen till köket är utrivet.

– Jag fick bara in tio, femton centimeter vatten men hann inte få undan sakerna. Jag har fått slänga allt, hela bohaget, berättar han.

250 hyresgäster hos Gavlegårdarna drabbats av vattenskador. Många är kritiska till bolaget som inte erbjudit alla drabbade en tillfällig bostad och inte sänkt hyran trots att de inte kan bo kvar.

En del tvingas flytta runt mellan vänner och familj i väntan på en tillfällig bostad eller på att deras hem ska bli återställda.

Per-Inge Flykt i sin utrivna lägenhet i Hemsta. ”Jag har fått slänga allt, hela bohaget”, berättar han.

Ett annat stort problem är slukhålen som uppstod efter det massiva regnet. Ett 50-tal har upptäckts hittills men fler förväntas dyka upp framöver. Niclas Lind, förvaltningschef på Gavlegårdarna stiger antalet drabbade allt eftersom fler lägenheter besiktigas.

– Men det är definitivt fler än tusen boende som drabbats av olika typer av skador, säger han.

Kritik mot kommunen: Kändes ofint

Hjälpbehovet efter översvämningarna är enormt. Över 5 000 skadeanmälningar har kommit in till de stora försäkringsbolagen efter översvämningarna. Kostnaderna uppskattas till flera hundratals miljoner hittills.

Anna Sundell, som såg avloppsvatten forsa in i källaren under översvämningsnatten, räknar med att det kommer att kosta flera hundra tusen att återställa.

– Vi har fått jättebra hjälp, men jag vet andra som inte har fått det, säger hon.

Drönarbild över ett bostadsområde i Gävle den 18 augusti.

Containrarna med alla möbler, golv, kläder och leksaker som förstörts i villorna på Slåttervägen är borta. Nu är området fullt av saneringspersonal.

Fläktarna inomhus låter som ett Arlanda, säger hon.

– Det är kaos. Vårt hus är byggt så att vi bodde även i källaren, med gästrum, vardagsrum, dusch, kontor och pysselrum. Nu har vi packat upp oss på övervåningen, så det är väldigt stökigt.

Problemet är att det är svårt att få tag i hantverkare, avfuktare och annat som behövs för att återställa källaren när så många behöver hjälp samtidigt.

Anna Sundell är kritisk till hur kommunen agerat efter katastrofen och anser att den inte hade någon krisberedskap.

– De hade bara sina vanliga öppettider när man ringde, de skulle ha varit mer tillgängliga. Vi fick läsa i artiklar att de ansåg alla har eget ansvar för det som hänt, det kändes ofint när så många fick sina hem förstörda, säger hon.

Får tvätta hos vänner

När Aftonbladet besökte familjen Rovanperä den 18 augusti stod Aftonbladets reporter med vatten upp till låren och intervjuade en tagen Tobias Åström bland klädställningar, flytande golfbags och vattenfyllda pjäxor. Vattnet nådde en bra bit över en meter upp när det stod som högst.

Nu är vattnet och i princip allt annat borta: bastun, relaxen, bergvärmepumpen, tvättstugan, golvklinkers och väggkakel.

– Det tog tre veckor att bära upp sex ton kakel och klinkers, det var ett ohyggligt jobb, berättar Pekka Rovanperä, Tobias pappa.

Pekka Rovanperä i källaren på sitt hus. Bostaden vattenfylldes under de omfattande översvämningarna i somras. Nu är allt utrivet.

Han och familjen bodde i en husbil i två veckor, då de inte hade toalett och värme i huset. De måste fortfarande tvätta hos vänner och bekanta. De, liksom boende i de 36 grannhusen, jobbar för fullt med att bygga upp sina hem igen.

– Folk är rätt bedrövade, det var ju en form av naturkatastrof som hände oss. Men man har fått bättre kontakt med grannarna. Vi hade en stor container på vår tomt, det blev att man stod och pratade på kvällarna när alla var här och slängde saker.

Enligt en analys från SMHI var skyfallet över Gävle ett tusenårsregn. Liknande regnmängder på kort tid är något man kan vänta sig en gång på tusen år.

Irene Assarsson, 83, tvingades lämna sitt hem efter översvämningarna. Nu bor hon i en byggbarack.

Irene: Längtar hem

Irene Assarsson, 83, tar emot i sitt tillfälliga hem i byggbaracken i Sätra. Irene och dottern jobbade en hel dag med att ösa ut vatten och torka upp efter översvämningen.

Hon bodde kvar i Hemsta i tre veckor efter att vattnet tagit sig in.

– Jag ville inte flytta, men det gick inte att bo kvar, det kom ju mögel. Jag ringde bostadsbolaget och sa ”Nu får ni hjälpa mig för jag vet inte vart jag ska ta vägen”, säger hon.

I dag står det byggcontainrar utanför lägenhetsområdet där Per-Inge Flykt och Irene Assarsson bodde när översvämningarna slog till.

Hon har tagit hit lite möbler, sin säng, favoritfåtöljen och satt upp några tavlor för att få det att kännas som hemma. Utsikten från sovrumsfönstret är ett byggstaket och en uppgrävd grusplan.

Hon klagar inte, men säger att hon saknar sitt riktiga hem.

– Här har jag inga bekanta nära mig och folk tycker det är lite besvärligt att åka hit och hälsa på. Och jag längtar till mitt hem.

Följ ämnen i artikeln