Nyheter

Europa kräver USA på förklaring

Av: 

TT

Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron kräver en amerikansk förklaring efter spionavslöjandet. Arkivbild.
Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron kräver en amerikansk förklaring efter spionavslöjandet. Arkivbild.

NYHETER

Avslöjandet om att USA med dansk hjälp spionerat på svenska, norska och andra europeiska toppolitiker väcker reaktioner på flera håll på kontinenten.

Frankrikes president Emmanuel Macron kräver en förklaring av USA, uppbackad av Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

– Detta är inte acceptabelt allierade emellan, och ännu mindre så mellan allierade och europeiska partner, säger Macron.

Merkel meddelar att hon håller med om uttalandet från Paris.

Bland de europeiska toppolitiker som uppges ha avlyssnats av den amerikanska underrättelsetjänsten NSA finns just Angela Merkel samt Tysklands tidigare utrikesminister (och nuvarande president) Frank-Walter Steinmeier och den tidigare kanslerkandidaten Peer Steinbrück.

"Skandal"

Den sistnämnde säger att det är "groteskt att allierade säkerhetstjänster faktiskt avlyssnar och spionerar på högt uppsatta företrädare" i andra länder.

– Politiskt sett ser jag det som en skandal, säger han till public service-kanalen ARD.

Regeringen i Berlin uppger att man fått kännedom om spionanklagelserna först via medierna och efterfrågar nu klarhet, samtidigt som man avböjer att kommentera saken närmare.

– Som ni redan vet kommenterar regeringen av princip inte frågor gällande underrättelseverksamhet. Jag hoppas att ni förstår det, säger talespersonen Steffen Seibert.

Grannar kräver insyn

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) har beskrivit avslöjandet som "allvarligt" om det stämmer och uppgett att regeringen krävt av Danmark att få ta del av de danska underrättelseuppgifterna.

Den norska statsministern Erna Solberg (H) anser att USA inte har något skäl att spionera på Norge.

– Det är oacceptabelt om länder med tätt allierat samarbete ska känna behov av att spionera på varandra eller inhämta upplysningar om dem, säger hon till NRK.

Också Norge begär att få veta så mycket som möjligt av vad en dansk granskningskommission kommer fram till.

Avböjer intervjuer

Avslöjandena om spioneriet publicerades i helgen av Danmarks Radio i samarbete med SVT, NRK, Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR och Le Monde. Avslöjandet bygger på uppgifter från en dansk underrättelseutredning som analyserat amerikansk övervakning från Danmark under åren 2012 och 2014.

Danmarks försvarsminister Trine Bramsen (S) har avböjt att ställa upp på direkta intervjuer om uppgifterna, men har gett en allmän skriftlig kommentar. "Systematisk avlyssning av nära allierade är oacceptabelt. Det antar jag att olika regeringar är och kommer vara eniga om", skriver hon.

PODD Avlyssnade

Aftonbladet Daily med Carolina Angelis, senior rådgivare på IT-säkerhetsföretaget Truesec om avslöjandet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert: