Det ryska försvaret ska bantas och effektiviseras

Publicerad 2012-06-07

De ryska stridskrafterna är mitt uppe i en stor omställningsprocess.

Målet är att kraftigt minska antalet förband och göra stridskrafterna mer effektiva.

– Man vill ha en större tillgänglighet och kunna mobilisera med kortare varsel, säger Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI, totalförsvarets forskningsinstitut.

Idag präglas det ryska försvaret av ett mycket stort antal lågbemannade förband, framförallt på armésidan. Nu håller man på att minska antalet förband, så mycket som ner till en tiondel, och bemanna upp med personal samt tillföra krigsmateriel.

– Hittills har man haft en tydlig dominans av värnpliktiga vilket nu ska förändras. Deras plan är att kontraktsanställa 50 000 man per år fram till dess att man har 425 000 avlönade soldater, säger Fredrik Westerlund.

Svårigheter med omställningen

Lyckas man med sina planer kommer försvaret att bli betydligt mer slagkraftigt, enligt FOI. Men det finns flera problem med omställningen, berättar Fredrik Westerlund.

– Man har tidigare haft svårt att få de anställda att stanna. Soldaterna har bland annat klagat på bostäder och lön. Utöver det har man också stora problem inom försvarsindustrin som inte kan leverera vapen i tid och med den kvalitet som försvaret vill ha, säger han.

Det ryska försvaret har också haft svårt att rekrytera bra personal.

– Man får inte gräddan av de ryska ungdomarna då jobbet är förknippat med stora risker för hälsan. Oftast är det unga män från avfolkningsområden som inte har hög utbildning och som i många fall redan har hälsoproblem, säger Fredrik Westerlund.

"Ser hot i alla riktningar"

Elitförbanden, fallskärmsjägare och så kallade Spetsnaz-förband, har ryssarna haft lättare att rekrytera till, då de förbanden har hög status och ett bättre rykte.

– Där finns det ett helt annat meritvärde, säger Fredrik Westerlund

Westerlund ingår i FOI:s projekt Rufs, som står för rysk utrikes, försvars- och säkerhetspolitik.

– Ryssarna ser hot i alla riktningar - små konflikter i syd och en militär fara med Nato i väst. Utöver det har de väldigt många förband i öst, mot gränsen till Kina. De tittar åt alla håll, säger han.