Visar närbilder på Taimours bomber

Uppdaterad 2015-09-29 | Publicerad 2012-05-08

Rättegången mot Menni fortsätter med vittnesmål från svensk krimtekniker

Terrormisstänkte Nasserdine Mennie förs till domstolen i Glasgow.

GLASGOW. Rätten får se närbilder av Taimour Abdulwahabs bomber – totalt nio stycken.

När rättegången mot den svenska terroristens misstänkta medhjälpare i Skottland fortsätter i dag visas flera bilder från bombplatsen i Stockholm.

Svenska kriminalteknikern: körkortet var från Belgien.

Rekonstruktion av Abdulwahabs bomber, som nu visas i rättegången mot Menni.

I dag fortsätter rättegången i Skottland mot Nasserdine Menni som misstänks ha hjälpt den svenska självmordsbombaren Taimour Abdulwahab att planera och iscensätta terrordådet i Stockholm i december 2010.

Juryn har kallats tillbaka efter att i torsdags ha getts ledigt medan åklagaren och försvaret redde ut diverse juridiska svårigheter man stött på i och med att stora delar av bevisningen ingår i den svenska polisutredningen.

Läser högt ur polisrapport

Enligt skotsk lag får pressen inte rapportera om något som sägs i rättssalen när juryn inte är närvarande och därför avstår Aftonbladet från att gå in på detaljer i argumenteringen.

Menni anlände till rätten i en fångtransport eskorterad av två polisbilar strax före klockan nio på morgonen lokal tid.

Rättegången fortsätter i dag med vittnesmål från den svenska kriminalteknikern Roger Skoglund. Samtidigt visas bilder i rättssalen från Skoglunds polisrapport. Bilder på Taimour Abdulwahabs döda kropp och även närbilder på rörbomberna som ligger precis intill hans ena ben. Samtidigt får den svenska kriminalteknikern läsa högt ur sin rapport.

– I snön låg det flera rörföremål som gav intrycket av att vara misstänkta rörbomber. De misstänkta bomberna var cirka tio centimeter långa och med en diameter av omkring fyra centimeter. Ändarna var försedda med muffar, ändmuffar i metall. Fem av dessa bomber låg vid sidan av mannens vänstra ben. Fyra av dessa bomber var sammantejpade i par med svart tejp. Den femte bomben låg i snön utan kontakt med något annat. Ur samtliga fem bomber stack korta elsladdar ut från ena änden, läser han.

– I snön framför mannens högra fot låg ytterligare tre misstänkta rörbomber av samma utseende. Bomberna låg i en rät linje in mot fasaden. Dessa rörbomber var sammankopplade med elsladdar. I snön ovanför mannens huvud låg ytterligare en misstänkt rörbomb. På denna bomb saknades en av dess ändstycken och innehållet gav intryck av att vara tomt.

Kastrull hittades intill kroppen

Dessutom berättar han om hur en kastrull hittades intill kroppen.

– I snön framför mannens fot låg något som liknade en kastrull och gav intrycket av att ha varit det yttre höljet till en misstänkt explosion. Kastrullen hade fläkts upp i sin sidokant. I kastrullens botten syntes en mindre mängd grått förbränt pulverliknande material och en del små metallkulor. På undersidan satt en hel del tejprester, läser Skoglund ur sin rapport.

Åklagaren låter också den svenska kriminalteknikern identifiera flera id-kort och körkort som hittades intill kroppen. Ett internationellt körkort som visas upp för juryn tycks uppge Taimour Abdulwahabs hemadress som i en stad i Belgien, medan ett id-kort uppger honom som hemmahörande i Tranås i Sverige.

Enligt åtalet har polisundersökningen pågått i ett flertal länder, bland annat USA och Frankrike. Dessutom ska brott ha begåtts i såväl Irak som Syrien såväl som i Sverige, Skottland och Luton i England.

Roger Skoglund får i detalj redogöra för vad han skrivit i sin rapport från Bryggargatan när det gäller föremål som hittats där. Bland annat hur elsladdar hade letts genom Taimour Abdulwahabs jackärmar och hur man hittat sladdströmbrytare i jackan och flera andra strömbrytare.

Åklagaren låter Skoglund intyga att han varit ansvarig för att säkra flera föremål från brottsplatsen, förutom id-korten även en mobiltelefon, en handhållen kommunikationsradio, strömbrytaren i jackan och totalt små 498 metallkulor.

Därefter går man vidare till bilen som exploderade på Olof Palmes Gata bara minuter innan Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i luften.

Brandskadade föremål påträffades

Skoglund undersökte också den brottsplatsen och domaren och juryn får se bilder på den brottsplatsen från polisrapporten medan kriminalteknikern förklarar och redogör för hur gatorna i Stockholm ligger i förhållande till varandra innan man går vidare till hans iakttagelser kring bilen. Skoglund får återigen läsa högt från sin rapport:

– På gatan kring bilen fanns rester av släckskum från räddningstjänstens släckningsinsats. Vid genomsökning av skummet och området kring bilen anträffades en del brandskadade och påverkade föremål. Vissa var fordonsdetaljer i form av brandskadade lister från bilens utsida, men också vissa delar från bilens interiör som en plastkåpa till säkerhetsbältet. Vidare anträffades en del mindre korta plast- och metallrörsbitar som gav intryck av att innehålla resterna av bränt pulverliknande material. På vägen runt bilen fanns också en brandskadad större plastkork som troligtvis härrört från en reservdunk eller liknande. Där låg också en brandskadad mindre fläktmodul som gav intryck av att ha kunnat sitta i en dator, läser han.

Totalbrand

Efter lunchpaus på en timme kallas juryn in i domstolen igen. Nu får juryn se bilder på den fullständigt utbrända bilen.

– Den visade brandskador i form av en totalbrand där allt brännbart material brunnit upp. Endast chassirester återstod av bilens interiör, säten med mera, läser Skoglund ur sin rapport.

– Vid en okulär granskning av bilens kupéutrymme vid detta tillfälle iakttogs ett föremål som liknade en kastrull som var placerad i passagerarstolen i det främre kupéutrymmet.

Åklagaren Andrew Miller: Kan du specificera vilken typ av kastrull det såg ut att vara?

– Det var en metallkastrull med lock som såg ut att vara likadan som den som förstörts av explosionen på Bryggargatan, förklarar Skoglund och fortsätter läsa ur rapporten:

– Kastrullen var försedd med ett lock och var kraftigt skadad av en brand på utsidan. På passagerarstolen intilll kastrullen låg också ett par mindre rörliknande stolen.

Följ ämnen i artikeln