Efter registerskandalen – nu kan alla polismyndigheter granskas

Publicerad 2013-10-03

Efter DN:s avslöjande om Skånepolisens register över romer har Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden granskat polisen i Lund och Malmö.

Och snart kan fler polismyndigheter vänta sig besök.

– Vi har inte bestämt om det blir samtliga, men det kan inte uteslutas, sa ordförande Sigurd Heuman under en pressträff på torsdagen.

Sedan man fick uppdraget att granska om Skånepolisens register över nära 5 000 romer är olagligt har Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden gjort inspektionsbesök hos polisen i Lund och Malmö.

Under en pressträff på torsdagen meddelade ordförande Sigurd Heuman att det snart kommer att bli fler.

Ut på fältet

– Nämnden har i dag beslutat att vi ska gå vidare, att vi ska göra mer tillsyn. Vi ska börja med att försöka göra en kartläggning av vad det finns för register, sedan ska vi bege oss ut på fältet, säger Sigurd Heuman, som inte utesluter att samtliga polismyndigheter kan komma att granskas av nämnden.

”Vaga termer”

Men för att kunna avgöra om just Skånepolisens register är olagligt behöver nämnden mer tid på sig. Bland annat vill Sigurd Heuman veta mer om ändamålet.

– Det tycks ha varit släktfejder mellan romska familjer i Staffanstorp och då var tanken att man borde inrätta ett register för att använda i underrättelsesyfte. Men det är oklart exakt vilken brottslighet som ha föranlett registret. Det har beskrivits i vaga temer får man väl säga.

– Om det bara gäller släktfejder i Staffanstorp kan man tycka att det är väldigt många personer i registret.

Nämndens ambition är att avsluta ärendet med ett uttalande i mitten av november.