Flygplanssmäll välte hästar

Uppdaterad 2014-05-19 | Publicerad 2014-05-18

En kraftig detonation hördes vid 19-tiden i kväll över Dalarna, Hälsingland och Värmland.

Hästar ska ha vält och fönster slagits in av den kraftiga smällen.

Enligt polisen rör det sig om "ett militärt flygplan".

Polisen i Dalarna blev i kväll nerringda av oroliga människor efter att en kraftig smäll hade hörts över hela landskapet.

Ett 20-tal personer ringde direkt till Länskommunkationscentralen.

– Det blev lite uppståndelse. Hästar har ramlat omkull, fönster har spruckit, säger Göran Nilsson, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna.

"Militärt plan"

Polisen fattade snabbt misstankar om att det inte rörde sig om "något lokalt", enligt Nilsson.

– Det kom in en massa olika förslag, allt från jordbävning till meteorer. Men ganska snart slog vi fast att det förmodligen rörde sig om ett flygplan, säger han.

Efter ett kontrollsamtal till Flygräddningscentralen i Göteborg kunde misstankarna bekräftas.

– Vi fick beskedet att det rör sig om ett militärt plan. Mer än så vet jag inte, säger Nilsson.

Även invånare i Hälsingland noterade smällen.

Bollnäsbon Hans Norell hade just ätit klart efter att ha grillat i det fina vädret.

– Det smällde till något överjävligt. Jag funderade på om något hade flugit i luften, säger han.

Värmeverket var det första han tänkte på. Men via sociala medier förstod han att smällen hade hörts över flera län och att det inte var tal om en markexplosion.

– Det var två knallar, först en dov knall och sen en massiv. En stridsvagnsmina var det jag tänkte på först ungefär, säger Hans Norell.

När det small var Linnéa Andersson ute med sin åtta månader gamla hund Ester. Båda två reagerade på ljudet som de hörde utanför Filipstad.

– Det bara small till rejält och dånade väldigt bra efteråt, säger Linnéa Andersson.

Hunden återhämtade sig snabbt från att ha hört en smäll för första gången.

– Det var väl inte så farligt här jämfört med i Dalarna vad jag har förstått. Men det var en rätt bra smäll, säger Linnéa Andersson.

Försvaret beklagar

Therese Fagerstedt, pressinformatör vid försvarsmakten, säger att det rör det sig om ett Jas 39 Gripen på väg från Skaraborgs flygflottilj i Västra Götaland till F21 i Luleå. Planet hade deltagit i en militärövning, Swefinex 14, tillsammans med det finska försvaret och var på väg hem.

– Divisionschefen i Luleå hade gett order om att piloten skulle flyga snabbt hem på grund av ett oväder som är på väg in. Piloten har då gjort en så kallad överljudsflygning och flugit snabbare än ljudet. Vissa väderförhållanden kan förstärka den ljudknall som uppstår, vilket alltså skett här, säger Therese Fagerstedt.

Försvarsmakten beklagar det inträffade.

– Det är ju fruktansvärt så klart. Det är absolut inte meningen att vi ska oroa människor så här under söndagskvällen, säger Fagerstedt.