Huvudena rullar i en hisnande fart

Den som har en toppost hos president Donald Trump lever farligt.

Huvudena rullar ett efter ett i ett hisnande tempo.

Med CIA-chefen Mike Pompeo vid rodret får USA en hök som utrikesminister jämfört med Rex Tillerson.

Livslängden på en minister eller nära medarbetare hos Trump är kort.

I fallet Tillerson har presidenten inte ens gett något skäl till avskedet. Men sanningen är att Trump inte tål att bli motsagd. Han vill ha blint lojala medarbetare som följer presidentens minsta vink.

Trump pratade inte ens med sin utrikesminister innan han fick gå, om man får tro källor i Vita huset. Tillerson fick sparken bara fyra timmar efter att han kommit tillbaka från en avkortad tjänsteresa i Afrika.

Att Tillerson får gå kommer ändå inte som någon blixt från klar himmel. Redan före jul hävdade anonyma källor i Vita huset att Tillerson var på väg ut.

Rex Tillerson.

Kollisionskurs

Trump och Tillerson har länge varit på kollisionskurs med varandra. Trump har ofta offentligt sagt emot sin egen utrikesminister. Som när Tillerson ville försöka få till diplomatiska samtal med Nordkorea. Då sa Trump att det var "slöseri med tid". De har också haft olika åsikter när det gäller USA:s beslut att lämna klimatavtalet och när det gäller uppgörelsen om Irans möjligheter att skaffa sig kärnvapen.

Senast uttalade sig Tillerson mot Trump planer på at införa strafftullar på importen av stål till USA.

De verkar också ha funnits en personlig animositet mellan de två. Tillerson ska vid ett tillfälle ha kallat Trump för "en tönt", något han aldrig förnekade.

Nu får Trump en utrikesminister som åsiktsmässigt ligger mycket närmare honom själv än Tillerson. Pompeo är en konservativ hök både i säkerhetsfrågor och inom utrikespolitiken. Samtidigt får Trump i Gina Haspel en CIA-chef som var med och drev hemliga tortyrläger under president George W Bushs dagar. Hon blir samtidigt första kvinna på posten.

Markering mot Kim

Att Trump valde att göra skiftet just nu kan ha att göra med det stundande toppmötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-un. Kanske vill Trump markera för Kim att det inte kommer att finnas någon åsiktsklyfta mellan honom och utrikesministern som Nordkoreas ledare kan försöka utnyttja.

Donald Trumps ledarstil är minst sagt oortodox. Ingen tidigare president har haft en sådan snabb omsättning av ministrar och nära medarbetare som Trump. Mest utsatt har posten som kommunikationschef i Vita huset varit. Trump är nu inne på sin fjärde.

På lite drygt ett år har Trump bytt nationell säkerhetsrådgivare, stabschef, presschef, kommunikationschef, FBI-chef och utrikesminister. För att nämna några.

”Rubbad”

De amerikanska tidningarna publicerar ständigt rapporter som bygger på anonyma källor i Vita huset som beskriver arbetsklimatet som kaotiskt och presidentens uppträdande som "rubbat".

En fingervisning om att även de mest lojala medarbetarna till slut inte står ut var när kommunikationschefen Hope Hicks nyligen avgick. Hon var en av Trumps absolut närmaste och mest lojala medarbetare under valrörelsen men kastade ändå in handduken.

För omvärlden kan bytet på utrikesministerposten vara både bra och dåligt. USA får sannolikt en ännu mer aggressiv och hökaktig utrikespolitik. Men om båda säger samma sak kanske man slipper undra i världens huvudstäder vem det är man ska lyssna på, utrikesministern eller presidenten.