Gripna kvinnan misstänks ha anlagt bränder tidigare

Publicerad 2018-06-07

Kvinnan som anhållits misstänkt för att ha anlagt en skogsbrand utanför Sala har tidigare suttit häktad för flera mordbränder.

Vid ett tillfälle har hon uttalat sig i lokala medier och berättat om hur hon upptäckte att det brann och knackade på hos grannarna.

– Min klient tillbakavisar alla anklagelser, säger advokat Jan Herelius.

Det var under tisdagsnatten som kvinnan anhölls i sin frånvaro. På onsdagsförmiddagen greps hon av polis. Kvinnan, som är i 40-årsåldern, misstänks ha anlagt en av de tre skogsbränder som rasar i Sala-trakten.

Kvinnans advokat, Jan Herelius, uppger att hon nekar till brott.

– Min klient tillbakavisar alla anklagelser. Hon har lämnat en redogörelse för sina förehavanden under den aktuella tidsperioden, och jag tycker inte att något i det är anmärkningsvärt.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har kvinnan och hennes bil setts i området kort före det att branden utbröt.

– Det är inget som utredarna delgett oss i förhör så det kan jag inte kommentera, säger Jan Herelius.

Tidigare misstänkt för bränder

Kvinnan satt under våren häktad misstänkt för att ha anlagt fyra bränder i det flerfamiljshus där hon bor, i en kommun i Mälardalen.

För lokala medier uppgav kvinnan att det var hon som larmade räddningstjänsten om en av bränderna. Hon berättade också om hur hon knackade på hos grannarna för att varna dem.

Åklagare Frieda Gummesson hävde häktningsbeslutet efter några dagar.

– Jag kan inte kommentera något gällande den utredningen, säger hon.

Gummesson är även förundersökningsledare i fallet gällande den misstänkt anlagda skogsbranden.

– Det är en person som är anhållen misstänkt för grov mordbrand. I övrigt har jag inga kommentarer kring eventuella tidigare brottsmisstankar.

Kvinnan är skäligen misstänkt för brottet, det är den lägre misstankegraden. Senast klockan 12 på lördag måste åklagaren fatta beslut om hon ska begäras häktad.

Bränderna är under kontroll

Ett stort antal brandmän har i flera dygn kämpat mot eldsvådorna nordväst om Sala. Under gårdagen kom beskedet att räddningstjänsten har kontroll på bränderna.

Faran är dock inte över, och helikoptrar kommer att fortsätta vattenbomba det drabbade området.

– Vi behåller samma mängd personal, och kommer åtminstone att göra det fram till fredag lunch som det ser nu, har Christer Wahlström, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar, tidigare sagt till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln