Fidel Castro om Obamas besök: Imperiet ska inte läxa upp oss

Publicerad 2016-03-29

Efter president Barack Obamas historiska besök på Kuba.

Nu publicerar Fidel Castro ett kritiskt brev mot presidenten.

”Det imperiet ska inte läxa upp oss”, skriver han i ett brev som han kallar ”Brodern Obama”.

För en dryg vecka sedan landade USA:s president Barack Obama på Kuba. Med det historiska besöket ville presidenten ta ytterligare ett steg för att lägga ländernas skakiga historia bakom sig.

Obama valde att inte träffa Fidel Castro, men det hindrar inte Castro från att ha en åsikt om den amerikanska presidenten. Nu kritiserar Castro Obamabesöket i ett 1500 ord långt brev som han kallar ”Brodern Obama”.

”Att lyssna på presidentens ord kan ge vem som helst en hjärtattack”, skriver han i brevet som publicerats i den statliga tidningen Granma.

”Inte läxa upp oss”

I brevet framgår att Castro verkar vara allt annat än villig att glömma den mer än 50 år fientliga relationen mellan länderna, skriver Sky News.

”Ingen tror på allvar att människorna i detta ädla och osjälviska land kommer att ge upp ära, rättigheter och den andliga rikedomen som landet har fått genom utvecklingen av utbildning, vetenskap och kultur”, skriver han och fortsätter med att ”imperiet inte ska läxa upp oss”.

Hängde som livlös fisk

Obamas besök på Kuba var historiskt då det var det första besöket av en amerikansk president som gjorts på 88 år. Och besöket följdes av att Obama träffade den kubanske presidenten Raul Castro.

På en presskonferens försökte Raul Castro lyfta upp Obamas arm i en segergest, som är en tradition bland vänsterns revolutionärer, men det slutade med att Obamas hand fick hänga livlös som en fisk.

Båda ledarna har åtagit sig uppgiften att fortsätta försöka normalisera relationerna mellan länderna efter att de diplomatiska förbindelserna återupptogs i december 2014.

Kommersiella flygningar har återupptagits och båda länderna har öppnat ambassader i sina respektive huvudstäder. Men handelsblockaden mot Kuba – som först infördes på 1960-talet – är fortfarande ett stort hinder i den diplomatiska processen.

Följ ämnen i artikeln