SVT anmäls – var för partiska för SVT i SVT-debatt

Uppdaterad 2016-12-13 | Publicerad 2016-09-30

Efter onsdagens debatt i Aktuellt mellan Jan Helin och Janne Josefsson har sändningen anmälts till Granskningsnämnden.

Varför? Programledaren Nike Nylander var för partisk för SVT, skriver Dagens Media.

I onsdagens Aktuellt sändes en debatt mellan SVT:s programdirektör Jan Helin och Uppdrag Gransknings Janne Josefsson. I debatten skulle det diskuteras vem som får delta i en debatt i SVT och vilka åsikter som får höras. Detta efter den kritiserade intervjun med högerextrema tidningen Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk i förra veckans Aktuellt.

Blev interndiskussion

Men vid upprepade tillfällen under onsdagens program återkom programledaren Nike Nylander till ett personalmöte med Aktuellt-redaktionen som hållits under måndagen. Debatten blev därför vid flera tillfällen en intern diskussion om vad Jan Helin hade eller inte hade sagt på mötet.

Detta har fått kritik från flera håll, bland annat från inrikesminister Anders Ygeman.

”Tre SVT medarbetare samlas för att debattera SVT, men istället debatterar vad debatten i SVT om debatten i SVT handlar om. Kristallklart?”, skriver han på Twitter.

Anmälts till Granskningsnämnden

Nu har sändningen anmälts till Granskningsnämnden för radio och tv två gånger för att Nike Nylander ska ha agerat för partiskt.

”Debatten mellan Jan Helin och Jan Josefsson leddes inte av en opartisk programledare då endast den ena parten fick motfrågor trots att den andre svävade iväg och inte ens höll sig till ämnet, vilket programledaren knappt heller gjorde då denna fastnade i vad som hade sagt på ett möte och inte i den debattartikel som parterna var där för att diskutera. Upplägget blev på grund av detta två mot en och därmed partiskt” , skriver en av anmälarna enligt Dagens Media.

Dessutom kritiseras även Janne Josefssons hållning:

”Josefsson tar in ett begrepp som "Vänsterextrem" i samma andetag som högerextremism så som om de vore lika goda kålsupare. Det här är osakligt och faktamässigt fel”, skriver anmälaren.

Krismöte om händelsen

Enligt Expressen hålls under fredagen ett krismöte på SVT med anledning av händelsen.

– De har regelbundna möten men det här är ett extrainsatt möte som Jan Helin och Ulf Johansson har kallat till, säger Hanna Dowling på SVT:s pressjour till Expressen.