Elever kan sakna skydd av skollagen

Publicerad 2016-04-16

En 18-årig elev på en gymnasieskola i Lund har anmält en anställd på skolan för kränkning.

Men han får ingen hjälp, varken av skolan eller av några myndigheter.

Anledningen är att hans utbildning inte omfattas av skollagen, skriver Svenska Dagbladet.

– Det är en grov felbedömning av skolverket, säger Martin Roth, biträdande rektor för IB-programmet på Malmö Borgarskola.

Trots studier på en kommunal gymnasieskola kan elever stå helt utan rättsligt skydd. Tusentals elever riskerar att hamna i kläm för att de läser en speciell utbildning som inte omfattas av skollagen.

"Är katastrofalt"

Eleven läser, tillsammans med 2 936 andra elever runt om i Sverige, International baccalaureate, det så kallade IB-programmet. Programmet som har sitt huvudsäte i Schweiz finns på 25 kommunala gymnasieskolor i Sverige och är ett program som enligt dem själva ska ge goda förkunskaper inför framtida akademiska studier. Men det många inte vet är att utbildningen inte omfattas av samma regler och lagar som andra utbildningar, till exempel den delen som ska motverka kränkande behandling av barn och elever.

– Det är katastrofalt på många olika sätt. Har vi rättslösa elever som inte skyddas av skollagen är det problematiskt, säger William Lindo, yrkesvägledare på högstadieskolan Söderbymalmsskolan i Haninge till TT.

Tar ärendet till regeringen

Enligt honom kan problemen för de elever som drabbas vara allvarliga.

– Kränkning är allvarligt nog. Men det kan också handla om betyg som man anser inte har blivit rättvist bedömt eller att närvaron som bestämmer om man får studiemedel gjorts på felaktiga grunder.

Skolverket har inte tidigare uppmärksammats på detta men säger nu att man ska ta ärendet vidare till regeringen:

– Det är väldigt allvarligt. Både att många skolor inte känner till detta men också att elever kan komma i kläm, säger Anna Sundborg, jurist på Skolverket, till SvD.

IB-rektor: ”Grov felbedömning”

Martin Roth är biträdande rektor för IB-programmet på Malmö Borgarskola. Enligt honom borde Skolverket visst tagit upp elevens ärende. Att IB-elever inte skulle omfattas menar Martin Roth är en feltolkning av skollagen.

– Det är en grov felbedömning. Vi hoppas att vi slipper såna i framtiden och att man tar upp elevens ärende på nytt, säger Martin Roth.

Martin Roth menar att IB-eleverna ska skyddas precis som andra elever.

– Det räcker att gå in på Skolinspektionens hemsida och skriva ”Dessa verksamheter granskar vi”, och där nämner man IB, säger Martin Roth.

IB-programmen i Sverige ska också ta frågan vidare, på sitt håll.

– Vi kommer träffa utbildningsdepartementet nästa vecka och lyfta frågan. Vi ska kontakta Skolinspektionen. De måste säga vad som gäller och ge direktiv, säger Martin Roth, biträdande rektor för IB-programmet på Malmö Borgarskola.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln